Ispiši ovu stranicu

U Domaljevcu velik broj oboljelih od bolesti bubrega, vodoopskrba se mora žurno riješiti

Bosanska i Slavonska Posavina kao spojene su posude.

Sve što se događa na lijevoj obali rijeke Save, odražava se i na desnu. Područje dijeli rijeka Sava koja posljednjih dana ponovno pokazuje svoju ćudljivu stranu i jednako prijeti na obama područjima, piše Večernji list BiH.

Životnu povezanost jednog naroda u dvjema državama ne može prekinuti postavljena granica, no upravo projekti prekogranične suradnje dobivaju na značenju kod Europske unije. Kakvi su to mogući projekti i potencijali poduzetničkih zona u pet slavonskih županija, predstavila je konferencija u Otoku “Slavonija, mjesto vaše investicije” pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske koju su organizirali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Grad Otok.

Slijediti dobre prakse

Konferencija je okupila čelne ljude Vlade RH, poduzetnike, razvojne agencije, gospodarstvenike koji već uspješno djeluju u Slavoniji te goste iz Bosanske Posavine. Skupu je nazočio i načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić da bi dobre prakse iz Slavonije mogao prenijeti u Bosansku Posavinu. - Za središnju i najmanju općinu ne samo Posavske županije već i Federacije općinu Domaljevac-Šamac ovakvi su skupovi odlična prigoda za slijediti primjere uspješnih, usvajanje znanja, informacija i iskustava, a međusobnim dijalogom doprinosi stvaranju povoljnijeg investicijskog okružja. Posebice su bili zanimljivi dijelovi konferencije o mogućnostima povlačenja sredstava iz fondova EU-a, kao i primjeri pozitivnih praksi iskorištavanja tih resursa. Fondovi prekogranične suradnje predstavljaju mogućnost i prostor zajedničkog zanimanja susjednih slavonskih općina u Hrvatskoj s našom posavskom općinom u BiH - objašnjava Piljić.

Preostaje najteži dio

Među prioritete načelnik Piljić stavlja rješavanje vodoopskrbe općine Domaljevac-Šamac kao skupog projekta koji iz vlastitih proračunskih sredstava ta općina ne može samostalno riješiti. - Naravno da ćemo se prijavljivati na sve strane pa i na projekte EU-a. Vodoopskrba je, zapravo, civilizacijska tekovina i trebala je biti riješena odmah nakon uvođenja struje, no taj životni problem kod nas još nije riješen. U općini je velik broj oboljelih od nefritisa (bolest bubrega), što, iako nije dokazano, mnogi povezuju s lošom kvalitetom vode pa je Domaljevac čak u stručnim studijama nazvan jednim od europskih žarišta endemskog nefritisa. Rješenjem vodovodnog sustava, ali i odvodnje, kvaliteta življenja značajno bi se podigla u središnjem dijelu PŽ-a. Dosad smo uradili projekt vodovoda i temelje vodotornja, a preostaje najteži dio, projekt vodovodne mreže i fazno rješavanje, u čemu bi posao značajno ubrzali upravo projekti prekogranične suradnje sa slavonskim županijama - kaže Piljić. 

Autor: Nada Koturić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće