Ispiši ovu stranicu

Oraški srednjoškolci osmislili su i prsluk s digitalnim pokazivačima

Srednje strukovne škole u središtu Posavske županije na poseban način usvajaju znanja, a tu su i novi patenti iz elektrotehnike

Očito nastava više nije ista. I dobro je što je tako jer, ako ste ozbiljan poduzetnik, ako želite imati dobru tvrtku, nije dovoljno imati samo dobar menadžment, nego i dobre radnike.

Neopterećeni stereotipima

Zato je nužno sudjelovanje u obrazovanju radnika, a strukovne škole temelj su obnove poduzetništva i snaga koja može bitno utjecati čak i na demografske trendove, tvrdi Ilija Damjanović, ravnatelj Srednje strukovne škole u Orašju, koja je odličan primjer za bosanskohercegovačke uvjete, a možda i zemlje okružja, kako se na novi i moderan način pristupa obrazovanju.

A koliko mladi mogu biti inovativni i originalni, pokazali su upravo srednjoškolci te posavske škole. Program obilježavanja Dana škole učinili su najoriginalnijim u regiji. Neopterećeni stereotipima po kojima se program uglavnom ispuni recitacijama i glazbenim dionicama, srednjoškolci su napravili edukativan pokazni sat u kojemu su progovorili o onome što uče, na kakav način usvajaju znanja, što su njihova postignuća, čak i novi patenti iz elektrotehnike, te koji ih problemi muče.

U kratkom filmu učenici poljoprivredne struke prikazali su kako su poniknuli njihovi plastenici, kako sade voće i povrtlarske kulture i s koliko ljubavi uče iz plodne posavske ravnice ubrati plodove zemlje.

Kemija ih, također, zanima, pa su izveli nekoliko zanimljivih eksperimenata.

Doslovce je ključalo iz epruveta i smjesa koje su izvodili pred publikom, no ipak pod stručnim nadzorom profesora. Pokazali su kako s razumijevanjem pristupaju elektrotehničkim problemima, a osmislili su zanimljiv prsluk s digitalnim pokazivačima te još niz patenata. Medicinari su oduševljenu publiku proveli kroz povijest toga zanimanja, ali i praktično pokazali kako se pruža prva pomoć.

Buran pljesak na završnici značio je, zapravo, čistu peticu za originalnost učenika koji mogu biti ponosni na svoju školu i profesore.

Glazbena nadarenost

- Ako učenik izađe izvan učionice, uđe u plastenik, osjeti što je biljka koju je zasadio, promatra je dok raste, brine se o njoj i ubire plodove, to ostaje kao životno učenje.

Tako je i s ostalim stručnim predmetima jer želimo da učenik iz škole izađe što pripremljeniji, kako za tržište rada tako i za nastavak školovanja - objašnjava Ilija Damjanović, ravnatelj Srednje strukovne škole u Orašju, te dodaje kako je škola aktivna i u projektima kojima opremaju školu sukladno modernim tehnologijama.

Programom su srednjoškolci pokazali i glazbenu nadarenost te ljubav prema lijepoj književnoj riječi, što je također plod odličnoga profesorskog rada.

Nju su usmjerili prema aktualnom problemu današnjice – odlasku mladih.

I sami su pred životnim dvojbama, ostati ili otići, čime su odraslima uputili jasnu poruku koliko je i taj problem jedan od onih koji utječe na mladenačku bezbrižnost ovih posavskih učenika.

Autor: Nada Koturić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće