Ispiši ovu stranicu

Zagrebački kipar vratio se svojim posavskim korijenima

Prva u povijesti ljevaonica u Bosni i Hercegovini ne nalazi se u nekom velikom gospodarskom ili kulturnom središtu već u jednom malom posavskom povratničkom selu Donja Tramošnica.

Donja Tramošnica nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Posavine, dvadesetak kilometara južno od rijeke Save, istočno od Modriče.

Nije slučajno upravo u tom mjestu izniklo umjetničko kiparsko središte jer ugledni akademski kipar Anto Jurkić upravo je ponikao u tom živopisnom posavskom području, nekada najmnogoljudnijem u BiH, danas s velikim ambicijama da se osobama treće životne dobi, koje tu žive, konačno pridruže mlađe obitelji.

Kipar svojim primjerom pokazuje da i umjetnici mogu doprinositi takvim obrnutim migracijskim putanjama koje ne moraju neminovno ići prema zapadnim zemljama ili pak iz sela u grad.

Nakon mnogobrojnih priznanja i životnih ostvarenja u Zagrebu, kipar Jurkić vratio se rodnom kraju, a njegovim je stopama krenuo i sin, unatoč tomu što je rođen u Zagrebu.

Rodni kraj inspiracija

Akademski kipar Jurkić otvorio je novo umjetničko lice Posavine. Umjetnik smatra da za vrhunska ostvarenja nije nužna velika sredina i da je uvijek najbolje tamo gdje si rođen. Napravio je više od 80 javnih skulptura, 20 različitih portreta, među kojima i onaj bl. Alojzija Stepinca, postavljenih diljem Hrvatske i svijeta. Za filmski festival u Orašju uradio je i skulpturu “Posavka na biciklu”. U Donjoj Mahali je postavljen ove godine i kip sv. Roka.

– U rodnom sam kraju sagradio kuću i atelje, znači prisutan sam dulje vremena, ali ovaj potez je bio malo poslovno ozbiljniji. Vjerujem u njega jer gleda u budućnost i daje novu nadu - kazao nam je Jurkić.

S ljevaonicom kipar Jurkić pokreće i umjetnički projekt koji bi se trebao širiti u multiumjetnički kompleks gdje je uključio i svog sina Luku, apsolventa međunarodne akademije.

Zov zavičaja

- Iako sam rođen u Zagrebu, privuklo me rodno mjesto moga oca i rado ga pratim, pa sam odlučio da ću ovdje biti većinu svoga vremena - kaže Luka.

Spoj umjetnosti i ekonomije, odnosno ocjena ekonomske opravdanosti projekta kojim planiraju zaposliti još petnaestak ljudi, smatraju realnim. Luka je voditelj umjetničke radionice.

- Zgrada se već uređuje kao kompletan likovni centar, atelje u kojem će doći kipar ili bilo koji umjetnik sa skicom, kako bi svoje idejno rješenje mogao realizirati do rješenja. Mislimo da je ovo jedan projekt koji će trajati jer je kvalitetan, ima svoju budućnost kao ozbiljno poduzeće, jedinstven je projekt za kulturu i općenito za BiH - tvrdi dvojac Jurkić.

Autor: Nada Koturić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće