Ispiši ovu stranicu

Suša ugrozila vodoopskrbu - bunari i male rijeke presušili

Ako se zna da je većina stanovništva u Posavini izvan vodovodne mreže, svaki nizak vodostaj predstavlja probleme za tamošnja kućanstva

Ni najstariji stanovnici Posavine ne sjećaju se kada je ujesen bio tako nizak vodostaj rijeka Save i Bosne koje prolaze duž Posavske županije više od 60-ak kilometara, uslijed čega je ugrožena vodoopskrba u ovdašnjim kućanstvima.

Moć prirode

Vodostaj Save i ostalih rijeka u BiH ove je jeseni ekstremno nizak zbog nedostatka obilnijih oborina, čija je posljedica manjak vode u bunarima ili njihovo presušivanje pa je uzročno-posljedično ugrožena vodoopskrba. Uzrok tako niskom vodostaju je nedostatak obilnijih oborina, kojih nije bilo posljednjih 20-ak mjeseci u uobičajenim omjerima. Takvo stanje vodostaja negativno utječe na podzemne vode, što se očituje u znatnom padu njihove razine.

Životna vezanost ljudi i rijeka pokazala se kroz povijest njezinih triju općina. Ipak, Posavljacima je češće zadavao brige visok vodostaj zbog ugroženosti poplavama nego niska razina vode u rijekama. Ipak, teško je zaboraviti moć prirode, osobito 2014. godine kada se dogodila katastrofalna poplava u kojoj je više od 70 posto tri posavske općine prekrivala voda.

Razlika je osobito zamjetna ako se kaže da je rijeka Sava u to vrijeme, kada je imala najviši vodostaj ikad zabilježen kod Orašja (1182 metra), čak desetak metara viša nego je sada. Tek je posljednjih dana rijeka Sava u porastu i iznosi 239 metara (tri metra u porastu od 27. listopada kada je iznosila -59 metara). Iz hirovite rijeke Sava se ove sušne godine pretvorila u mirnu i krotku rijeku. Globalne klimatske promjene očito se više ne događaju nekome drugome jer se upravo ove godine pokazalo koliko Posavini pričinjava problem i manjak vode.

– S rijekom se nikad ne zna - sa strahopoštovanjem prema rijeci govore posavski ribiči koji svakodnevno prate što se događa s tom ćudljivom tekućicom. Sušna i bezvodna 2018. godina značajno je utjecala na smanjenje vodostaja rijeka.

Zamućenost ometa ribolov

- Koliko pamtim, ovo je najniži vodostaj u ovo godišnje doba jer bi rijeka trebala biti barem dva-tri metra veća. Ovo je tipični ljetni vodostaj. Tek je posljednjih dana rijeka počela rasti što ometa ribolov jer je voda zamućena - kaže nam ribič Velimir Kosić. Ako se zna da je većina stanovništva izvan vodovodne mreže, svaki nizak vodostaj predstavlja probleme pa vodoinstalateri postanu najtraženije osobe. Manje rječice na posavskome području, kao što je Tolisa, presušile su, a utihnuo je i prirodni rezervat ptica bara Tišina. Za stabiliziranje vodostaja potrebna je dugotrajna i obilnija kiša koja, unatoč jeseni kao kišnom godišnjem dobu, još nije stigla do Posavine.

Autor: Nada Koturić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće