Ispiši ovu stranicu

Berača ne nedostaje, a poticaji u voćarstvu privlače mlade obitelji

U Kornici se ovih dana ori pjesma, čuje šala, smijeh...

U tom povratničkom mjestu Bosanske Posavine nemaju problema s radnom snagom potrebnom za berbu voća iako su povratnici uglavnom osobe treće životne dobi. Ovaj put u pomoć su priskočili mladi poljoprivrednici koji u Kornici praktično provode projekt “Iuvenes Fructus”. Podsjećamo, uspješno ga provode Nadbiskupijski centar za pastoral mladih (NCM) Ivana Pavla II. u suradnji s poduzećem Zorg In d.o.o. Dan edukacije iskorišten je za berbu jabuka, gdje su se polaznicima pridružili i mnogi prijatelji tvrtke, ali i Kornice.

Kornica je odličan primjer kako se u ruralnoj sredini kvalitetnim projektima stvaraju uvjeti za postupno privlačenje mladih obitelji. Ne čudi stoga što je upravo to posavsko povratničko mjesto Nadbiskupijski centar odabrao za svoj ured za mlade kako bi bio regionalnog karaktera, dakle za cijelu Bosansku Posavinu. Riječ je o drugom takvom uredu institucije koja na području Vrhbosanske nadbiskupije provodi brojne projekte posvećene mladima, a jedan od njih je upravo “Iuvenes Fructus”.

Ravnatelj NCM-a vlč. dr. Šimo Maršić ističe kako je taj centar otvoren u Kornici jer se želi dati mladima znak nade i znak perspektive da se i u povratničkim krajevima Bosanske Posavine može živjeti od svojeg rada i da tu mogu pronaći svoju budućnost. Pozvao je još jednom sve mlade da se uključe u aktivnosti koje provode u Centru, zajedno kroz suradnju sa župnicima, školama, nevladinim sektorom. - Smatram da time dajemo doprinos razvitku tih posavskih krajeva - ističe vlč. Maršić.

Prof. Gorana Blažanović iz Srednje strukovne škole u Orašju, koja na terenu Kornice mladima prenosi svoje znanje iz agrara, smatra kako se ovim uspješnim projektom stvara prostor za mlade koji žele učiti i raditi u voćarstvu. Nova znanja stječu teorijski, ali i praktično - u voćnjacima. Jednogodišnji ciklus iznjedrio je 20 sudionika programa, od kojih je šest dobitnika poticaja za bavljenje voćarstvom. U tijeku je novi ciklus s isto toliko polaznika. - Nadam se da ćemo i dalje nastaviti širiti pozitivnu energiju kroz “Iuvenes Fructus” - ističe prof. Blažanović. Pozitivnoj energiji daju svoj značajan obol i umjetnici kroz kiparsku koloniju. Kornici su i ove godine darovali svoja kiparska ostvarenja kako bi krasila njezin krajolik.

Autor: Nada Koturić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće