Ispiši ovu stranicu

Posavina je poznata po dobroj šljivovici, a u posljednje vrijeme i kupinovu vinu

Hercegovina je poznata po vinu, a Posavina po rakiji. Taj stereotip mogao bi promijeniti Ilija Damjanović iz Tolise čije je vino na posljednjem sajamskom okupljanju u Mostaru izazvalo zanimanje Hercegovaca.

Ilija je, naime, jedan od malobrojnih uzgajivača kupina u Posavini, ali i jedini koji je toj proizvodnji ozbiljno pristupio pa je gotovo brendirao proizvodnju vina od kupine Ferra Tolis, kako nosi ime i njegov obrt, piše Večernji list BiH.

Kupine izvor zarade

- Mislim da ne pretjerujem, ali čini mi se kako će ove godine biti rekordan urod kupina - kaže Ilija dok obilazimo njegov uredni kupinjak koji se prostire na oko 7000 m2. A sve je uredno zahvaljujući vrijednim rukama njegove supruge, no i djeca povremeno pomažu jer cijela je obitelj uključena u obrt, a u sezoni i dodatna radna snaga.

U Posavini se gotovo svako kućanstvo bavi povrtlarstvom. Veliki je broj i plastenika pod kojima se najviše uzgajaju rajčice, paprike i krastavci. Ilija nije odabrao taj put proizvodnje.

- Ja sam se opredijelio na zasad kupine, osnovao obrt Ferra Tolis, bavim se proizvodnjom vina od kupine. Kupine su pravi izvor zdravlja zbog svojih nutritivnih vrijednosti i spojeva, a pogodne su i za proizvodnju težih vina, analognih tzv. medicinskim vinima. Iako je u Posavini ipak malo uzgajivača kupina, ja sam se opredijelio za tu kulturu i primarno uzgajam kupine, proizvodim vino od kupina, ali i druge proizvode, likere, džemove. U budućnosti se nadamo proširiti paletu na sokove i još neke proizvode. Na svojem nasadu kupine uspijemo godišnje proizvesti oko 5 tona svježih plodova - objašnjava nam Ilija.

Prema Damjanovićevu mišljenju, kupina je kultura koja vrlo brzo vraća uložena sredstva, ali je od presudne važnosti da se svi radovi, pa tako i zaštita, obave navrijeme.

- Struka se mora slušati, osobito ako se netko bavi poljoprivredom ili voćarstvom, gdje se mora znati kada se zemlja i kako priprema za neku kulturu, inače nema napretka u nasadu te slijedi gubitak. Sam plod je jako osjetljiv, tako da berba tog voća zapravo predstavlja najveći problem - kaže Ilija. Supruga je zapravo alfa i omega posla, najviše prati nasad, a s kćeri bira recepture koje su ipak obiteljska tajna. Ilija smatra kako se od obrta može i pristojno živjeti, no njegov je posao još u razvojnoj fazi jer i dalje ulažu sredstva te se bore na oštrom i nemilosrdnom tržištu.

Autohtoni proizvod

- Potrebno je dobro sagledati svoje kapacitete i planirano krenuti, ne bojati se izazova, potrebno je dosta rada i uspjeh je zajamčen. Hercegovci, koji su poznati po odličnim vinima, bili su radoznali na nedavnom mostarskom sajmu kušati i naše posavsko kupinovo vino te, kada najbolji kažu da su oduševljeni, ja sam prezadovoljan. Ekonomski učinci nisu toliko veliki, ali je puno značajnije što se možemo predstaviti javnosti i pokazati kako imamo svoje posavske proizvode i želimo živjeti od svojega rada u svojem kraju - kazao je Damjanović.

Autor: Nada Koturić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće