Ispiši ovu stranicu

U Posavini treba proizvoditi ljekovito i aromatično bilje

Posavina je područje gdje duboke korijene ima uzgoj tradicionalnih kultura kao što su pšenica, duhan...

Projektom prekogranične suradnje između triju država, RH, Crne Gore i BiH, koji financira EU, a u kojem će sudjelovati i Općina Orašje, ta bi se slika mogla promijeniti, piše Večernji list BiH.

Radi se o projektu proizvodnje ljekovitog bilja pod imenom “Zajedno jači – razvoj proizvoda i internacionalizacija - Stronger” koji će trajati do 31. siječnja 2020. godine. Njegova ukupna vrijednost je 979.309,91 euro, od čega će Europska unija sufinancirati projekt s 85% bespovratnih sredstava (831.434,09 eura) u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje za razdoblje 2014.- 2020. godine.

Nositelj projekta je CTR d.o.o - Razvojna agencija Brodsko-posavske županije. Partneri na projektu su Asocijacija poslovnih žena Crne Gore i Udruga poslovnih žena u BiH, dok s hrvatske strane, uz ustanovu INOVAcija, sudjeluje i Sveučilište u Zadru.

“Posavski cvijet”

Na području općine Orašje projekt će provoditi udruga “Posavski cvijet” Orašje, kao članica Udruge poslovnih žena u BiH, po uzoru na posavski dio u Hrvatskoj gdje su veliki proizvođači kamilice, mente, matičnjaka, pa čak i lavande .

- Cilj projekta, koji traje 27 mjeseci, izrada je klastera koji bi na jednoj platformi plasirao svoje proizvode na europsko tržište i dalje. Pojam klastera u BiH još nije poznat, ali je vrlo sličan zadruzi, i u njega bi se udružilo više žena odnosno zainteresiranih osoba koje, zajedno radeći i plasirajući proizvode, mogu zaraditi više - rečeno je tijekom sastanka u općinskome poglavarstvu u Orašju na kojem su sudjelovale predstavnice Udruge poslovnih žena na čelu s predsjednicom Aidom Zubčević.

Formirati klastere u tri zemlje

Načelnik Stanko Vincetić naglasio kako je posavski kraj orijentiran k poljoprivrednoj proizvodnji, a prerada ljekobilja moguća je i poželjna alternativa.

Zubčević ističe kako je projekt osmišljen tako da podržava kompletan proces - od edukacije poljoprivrednika, procesa nastanka proizvoda pa sve do formiranja imena brenda i marketinga.

- Želimo educirati one koji nisu proizvodili ljekobilje i stvarati povećanu vrijednost, bilo kroz proizvodnju čajeva ili proizvodnju ekstrakata i sl. Cilj je u BiH formirati klastere vrlo slične zadrugama, udružiti više žena, ali ne nužno samo njih, te naučiti ih kako zajedno radeći i plasirajući proizvode na tržište mogu više zaraditi, jer naši kapaciteti nisu veliki da bismo samostalno izlazili na tržište - kaže Zubčević. Udruživanjem bi se otvorio i prostor za suradnju s lokalnom zajednicom, ali i konkretno - kroz projekt bismo mogli u trajnom vlasništvu imati i sušaru, destilacijsku i laboratorijsku opremu - kazala je Zubčević.

Vincetić je iskazao spremnost da Općina financijski podrži projekt u skladu s proračunskim mogućnostima. Već su otvoreni pozivi za zainteresirane koji se mogu prijaviti kod Mandice Živković, predsjednice “Posavskog cvijeta”. Osim Orašja, u projekt se mogu uključiti i druga područja u BiH, s tim da će broj tvrtki ili osoba biti ograničen, što s Orašjem nije slučaj.

Autor: Nada Koturić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće