Ispiši ovu stranicu

Posavina još uvijek prekrivena raznim opasnim ostacima rata

Crna statistika, prema kojoj su nakon rata od mina u BiH stradale 1732 osobe, među kojima 600 smrtno, podatak je koji je postupak uklanjanja mina i svih minsko-eksplozivnih sredstava svrstao među bh. prioritete, piše Večernji list BiH. 

Ohrabruje stoga informacija da je Europska komisija, nakon održanog sastanka sa svim mjerodavnim u BiH za proces razminiranja (2018. - 2019.), za državnu procjenu minski sumnjive površine u BiH izdvojila iznos od milijun i 100.000 eura.

Nepostojanje karata

Ozbiljnost pristupu problematike ne iznenađuje jer i više od 20 godina od posljednjih ratnih događanja, prema podacima BH MAC Centra, identificirano je 1398 ugroženih zajednica pod utjecajem raznih minsko-eksplozivnih sredstava od kojih je ugrožena sigurnost 545.000 stanovnika. Kako je Posavina jedno od najugroženijih područja raznim opasnim ostacima rata, upitali smo Esada Aletića, šefa regionalnog Ureda BH MAC Centra Distrikt Brčko, koji pokriva područje Distrikta, tri općine u RS-u (Šamac, Donji Žabar i Pelagićevo) te tri općine u FBiH (Orašje, Domaljevac i Odžak) o minskoj situaciji u Posavini. S obzirom na skorašnji dolazak proljeća, a s lijepim vremenom dolazi i neminovno izlazak Posavaca na oranice, Aletić, prije svega, upozorava na smrtonosna polja. Naime, u nedostatku sredstava lokalne zajednice, jer u pravilu se radi o višemilijunskim projektima, te iščekujući deminere poljoprivrednici se nerijetko i sami odlučuju na opasan pothvat uklanjanja mina jer u Posavini je zemlja život.

Rizičan teren

- Koliko smo uradili na području BH MAC Centra Distrikt Brčko, dovoljno zorno pokazuje podatak da smo krenuli od 120 milijuna m2, koliko je bilo rizičnog minskog terena, a sada je to 40 milijuna m2. Prošle godinu u 19 projekata ukupno smo očistili milijun i 267.000 m2, pronašli i uništili 124 mine i 129 NUS-a. U ovoj godini planiramo na području Distrikta uraditi tri projekta, u općini Odžak veliki projekt kojim ćemo očistiti od NUS-a prostor od 1,100.000 m2 u Donjem Svilaju i Novom Gradu (Federalna uprava civilne zaštite) te u općini Orašje dva projekta (stari nasip Kopanice i Vidovice) - objašnjava nam Aletić. Ističe važnost strategije za razminiranje u BiH (od 2009. do 2019.) te potrebu njezine revizije kako bi se precizno utvrdilo stanje na terenu. Projekt, koji je odobrila Europska komisija, zaključuje Aletić, omogućit će opću procjenu minski sumnjivih područja u BiH. Projekt počinje 1. travnja ove godine.

Autor: Nada Koturić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće