Ispiši ovu stranicu

U Orašju preko Crvenoga križa zaposleno 30 osoba s invaliditetom

Poslodavci ne otvaraju rado vrata svojih tvrtki invalidnim osobama unatoč tomu što su istraživanja potvrdila da su takve osobe puno odgovornije nego djelatnici bez zdravstvenih problema, piše Večernji listBiH.

Iako nemaju financijsku obveza prema takvoj osobi, već, naprotiv, dobivaju uzornog djelatnika te, uz sve to, pružaju priliku takvoj osobi živjeti od svoga rada, ipak radije izmiruju zakonsku obvezu uplatom u Fond za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom u iznosu četvrtine prosječne plaće. U općini Orašje odlučili su prekinuti s tom praksom te je suradnjom Crvenog križa Orašje, MZ Orašje i Vijeća mladih zaposleno 30 osoba s invaliditetom.

Psihosocijalna pomoć

- Kada damo posao invalidnoj osobi, to je psihosocijalna pomoć jer joj pružamo mogućnost živjeti od vlastitoga rada, a ne samo od invalidnine, koja je nedostatna. Zapošljavaju se sukladno radnim sposobnostima, a s druge strane, društveno su korisni i sami se osjećaju puno bolje - kaže Dražen Mikić iz Crvenog križa Orašje, koji je u puno slučajeva pronalazio osobe kojima je i doslovno dobiveni posao spasio život. Marko Neretljak iz Oštre Luke, civilna žrtva rata, više ne živi od socijalne pomoći, koristan je član društva i doprinosi razvoju lokalne zajednice. - Počeo sam zarađivati i to je velika, ne samo novčana pomoć jer osjećam se korisnije u zajednici u kojoj živim, a od zarade polako radim na nedovršenoj kući - kaže nam Neretljak. Josip Ivić iz Matića, 90-postotni invalid zbog slabovidnosti, također je zaposlen. - Nakon srednje škole počeo sam primati socijalnu pomoć, što mi je bilo jako teško, no zaposlio sam se u Crvenom križu općine Orašje na godinu dana i to je za mene životna priča jer pomažem sebi i obitelji - kaže Ivić. Merima Suljić otišla je korak dalje. Uskoro otvara vlastiti obrt i nada se da će, uz podršku institucija, više ljudi imati priliku vlastitim naporima zarađivati za život. - Sretan sam što poslije pet godina opet mogu raditi - kaže Merima.

Zadovoljni sobom

Radost ne skriva zbog uspješno odrađenih prijava na kojima je ostavio brojne sate rada predsjednik mjesne zajednice Orašje Admir Nurkić. - Primjeri u Orašju potvrđuju, kaže nam, kako gdje ima volje, ima i načina da se pronađu modeli za zapošljavanje osoba s invaliditetom kako bi bile korisne i sebi i drugima te ne bi ovisile o socijalnoj pomoći.

Autor: Nada Koturić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće