Ispiši ovu stranicu

Radi se niz projekata, a vlada Japana najveći donator Domaljevac-Šamca

Općina Domaljevac-Šamac, zahvaljujući pogodnim vremenskim uvjetima, produljila je građevnu sezonu užurbano radeći na nekoliko projekata.

Njima nastoje podići kvalitetu življenja mještana koji sve češće obiteljski odlaze prema zapadu (najviše Frankfurtu).

Uređuju mjesno groblje

Stariji Domaljevčani znaju nam za takav trend reći kako su nekada oni bili “pečalbari”, no sada su ih žene zamijenile. Žene “krče” put prema zapadu sitnijim poslovima, onda postupno odvode i djecu, a na koncu i “glava” obitelji ide tamo gdje je cijela obitelj. Mještane koji pak ne žele prema zapadu, raduju gradilišta u Domaljevcu, sjedištu općine, najmanje u Posavskoj županiji i jedne od najmlađih u FBiH. Župnik fra Blaž Marković i sam je ovih dana poručio na misnim slavljima koja su dovela brojne Domaljevčane u rodni kraj kako projekti donose kvalitetniji život i nadu u bolju budućnost ovoga kraja.Mjesno groblje u Domaljevcu poplave iz 2014. godine u cijelosti su potopile. Sada je primjereno uređeno. Parking prostora već je završen, a preostaje još u okviru njega do kraja godine postaviti ogradu. U tijeku su i radovi na uređenju kolničkog traka koji vodi ulicom svete Ane prema mjesnom groblju. Ujedno time rješavaju i problem odvodnje oborinskih voda koja s prvom ozbiljnijom kišom dvorišta pretvara u velike bazene. Nekoliko projekata realiziraju u suradnji s okolnim posavskim općinama Šamac i Vukosavlje. Financijska potpora stiže od međunarodnih institucija, no u Upravi najviše ističu vladu Japana kao najvećeg donatora koji je, uz ostalo, izgradio školu u Grebnicama i pomagao brojne programe.

Najveći donator

- Projektima iz oblasti zdravstva, poljoprivrede, školstva... nastojimo podići ljestvicu kvalitete življenja. Ovih dana završavamo drugu fazu Centra za zdravo starenje topličko-rehabilitacijskog centra, kojom je ponikla zgrada Centra, a iduće godinu namjeravamo graditi bazen i postaviti stolariju. Plan je početi s radom do 2020. Projekt se financira iz općinskog proračuna, no već sada se javilo nekoliko potencijalnih investitora koji žele ući u javno privatno partnerstvo. Vrijedni su projekti koje podupire Vijeće Europe, te projekti CRS-a, kao i Agencije za razvoj NBR Modriča preko koje će Dom zdravlja dobiti do kraja godine laboratorijsku opremu. Uređenje mjesnoga groblja je iz projekta FERP-a, projekta hitnog saniranja šteta od poplava. Realiziramo s Hrvatskim telekomunikacijama Mostar uspostavu suvremene telekomunikacijske mreže, kazao nam je načelnik općine Mario Jurkić.Neki od najvećih i još uvijek neriješenih problema općine su vodovod i odvodnja. Ljetni mjeseci za brojna kućanstva Domaljevca, Bazika i Grebnica noćna su mora jer ostaju bez vode.

–Radi se o milijunskom projektu, a mala ga općina ne može sama realizirati. Uradili smo kompletnu projektnu dokumentaciju prema kojoj je projekt vodovoda i odvodnje vrijedan više od tri milijuna KM. Sada radimo projekt s programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) vezano uz gradnju arterškog bunara za opskrbu vodom Doma zdravlja, Dječjeg vrtića i Centra, te priključenje nekoliko naselja. U rješavanju vodovodne mreže po zaseocima također sudjeluje općina. Jedini način za sustavno rješenje je da cijeli projekt rješavamo fazno. Stoga ću kod kreiranja idućeg proračuna Vijeću predložiti kreditno zaduženje općine kako bi krenuli vlastitim sredstvima, a onda postupno nadam se i potpori drugih institucija. Moramo naći odgovor na ovaj problem, zaključuje u razgovoru za Večernji list načelnik Jurkić.

Autor: Nada Koturić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće