Ispiši ovu stranicu

Spomen-park za koji je RH izdvojila 180 tisuća kuna

- Konac Drugog svjetskog rata, ratni svibanj 1945. godine u odžačkom kraju bio je krvav i dug.

U nastojanju novih komunističkih vlasti da se obračunaju sa svima onima koje su doživljavali neprijateljima, ali i onima koji su im mogli biti potencijalna opasnost, dogodila se velika tragedija u kojoj je ubijena i stradala trećina hrvatskoga puka, uglavnom muškog stanovništva zrele dobi. Nažalost, nisu bili usamljeni ni slučajevi o kojima svjedoči Nujića groblje. Na grobnim mjestima vidljiva su imena stradalih cijelih obitelji s djecom. Općina Odžak manifestacijom “Dani sjećanja” čuva spomen na ta tragična događanja podvučjačkog kraja koja je fra Grga Vilić opisao u knjizi “Vrijeme stradanja” navodeći stravičan podatak o više od 3000 ubijenih i stradalih Hrvata.

U znak dostojnog sjećanja na to stradanje u Posavskoj Mahali niče spomenički kompleks u Posavskoj Mahali. Manifestacijom “Dani sjećanja” od 1996. godine u neprekinutom nizu Općina Odžak raznim sadržajima prisjeća se velikoga stradanja žitelja toga kraja. Spomeničkim kompleksom žele održati sjećanje, i to takvim rješenjem koje je prilagođeno vremenu u kojem živimo. Uvažavajući prijedloge svojevrsne javne rasprave, odabrali su autore rješenja spomen-parka ing. Juru i Anu Pranjić. Već su završeni svi betonski radovi spomeničkog obilježja, a ovih dana je usuglašeno i idejno rješenje spomen-parka, potvrdili su nam iz Organizacijskog odbora za izgradnju spomen-parka. Imena stradalnika bit će ispisana na četrnaest mramornih stupova postavljenih uz regionalnu prometnicu. ?- Kako bi se prostor spomen-parka dodatno otvorio, umjesto dijela visokih živica, postavit će se niske kamene klupe. Isto tako, autor je predložio, a Odbor za izgradnju prihvatio, da se, umjesto viših kamenih klupa - bedema, po obodu parka slože niže betonsko-kamene kocke.

Tim izmjenama osnažena je izvorna ideja središnjeg spomenika na rubnom zidu, koji je dobio jači frontalni dio, a kapelici je otvoren čitav spomenički prostor. Do konca ove građevinske sezone planirano je riješiti odvodnju, nasuti i iznivelirati cijeli prostor te poredati betonsko-kamenu galanteriju na prostoru spomen-parka.

Tijekom zime će se izrezati i ispisati kamen te izgraditi metalna instalacija za središnji spomenik. Na proljeće preostaje montaža - objašnjavaju nam iz Organizacijskog odbora za izgradnju spomen-parka. Zahvalni su na svim prilozima koji pristižu za namjene gradnje spomen-parka, a osobito Vladi RH, koja je preko Ureda za skrb o Hrvatima izvan Republike Hrvatske za taj projekt izdvojila 180.000 kuna.

Autor: Nada Koturić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće