Ispiši ovu stranicu

Djeca djetinjstvo provode uz mine, oranice su doslovno zarobljene

Općina Odžak je poljoprivredna općina, kao i ostale dvije općine Posavske županije. Nažalost, čak više od dva desetljeća nakon rata plodne posavske oranice zarobljene su opasnim neeksplodiranim minsko-eksplozivnim sredstvima koja su demineri uklanjali tik uz domove Posavaca, piše Večernji list BiH.

Najsvježiji je primjer obitelji iz Novog Grada koja je doslovno živjela tik uz minska polja, ne sluteći smrtonosnu opasnost. - Na sreću, nije bilo stradavanja, no, iako je isti rizik od mina kao i na drugim bh. rizičnim prostorima, ipak su projekti išli manje prema općini Odžak - tvrdi Juro Brašnjić, koordinator za razminiranje pri Civilnoj zaštiti općine Odžak.

Mine blizu naselja

- Označene sumnjive i rizične površine s upozorenjem od mina u općini Odžak su na oko dva i pol milijuna m2, od toga je polovina od strane nasipa prema toku rijeke Save, a ista tolika površina, dakle 1,250.000 m2, nalazi se u nebranjenom dijelu od nasipa prema naseljenim mjestima prema općini Odžak. Vrijeme je da se taj posao konačno završi - smatra Brašnjić. Tijekom zajedničkog sastanka Federalne i općinske službe Civilne zaštite u Odžaku naglašena je potreba pomoći u nastojanju uklanjanja mina koje su zapreka, kako je istaknuto, normalizaciji života na tom posavskom području. Upozorili su također i na potrebu skidanja minskih oznaka s terena za koje su u Odžaku prikupljeni podaci da nisu rizični od NUS-a.

Mehmedalija Kurtalić, vođa tima za razminiranje Orašje Federalne uprave CZ, objašnjava aktualne projekte na području općine Odžak.

- Radimo na projektu “Potop 1.” na površini od 106.000 m2. Strojni je tim već odradio oko 55% zadatka. Područje je pokriveno gustom vegetacijom pa uvodimo manualni tim, demineri Federalne uprave CZ predali su razminiranih 101.000 m2 na prostoru Posavske županije, a ako vremenski uvjeti dopuste, do konca godine planiramo razminirati novih 106.000 m2 - objašnjava Kurtalić. Deminere je ometala i kiša, no ipak očekuju završetak projekta do kraja godine, kao i projekta razminiranja 30.000 m2 pod šumom uz cestovnu vezu. - Sveukupno bismo trebali završiti oko 250.000 m2 za ta tri projekta koja su planirana u ovoj godini - zaključuje Kurtalić.

NUS sprečava razvoj agrara

Radenka Dujak, šefica Službe za gospodarstvo i lokalni ekonomski razvoj općine Odžak, sma tra iznimno važnim projekte razminiranja u općini Odžak. - Jako cijenimo i pohvaljujemo svaku namjeru i želju te sve vrste projekata koji idu prema tome da se što veća površina zemljišta na području općine Odžak razminira. Time se, smatra Dujak, stvara mogućnost za razvoj poljoprivrede na većim površinama, kao i za razvoj ostalih oblika gospodarstva u toj posavskoj općini.

Autor: Nada Koturić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće