Ispiši ovu stranicu

Hrvatska Tišina neće posve zašutjeti

Uporno i ustrajno hrvatski posavski povratnici župe Tišina koja obuhvaća pet posavskih sela šamačkoga kraja, već 18 godina upućuju poruke javnosti – jesmo se vratili, bolje je nego na početku, ali ovo još nije održivi povratak jer nema mladih koji su budućnost svakoga pa i povratničkog kraja.

Susreti u Gornjem Hasiću, u Domu kulture, okupe kako povratnike, tako i mještane toga područja koji su već odavno drugi dom našli, uglavnom u Hrvatskoj ili zemljama zapada. Od dužnosnika i svojih nekadašnjih sumještana doznaju što ima novo u rodnome kraju i vraćaju se tamo gdje ih čeka posao, gdje su im djeca i gdje su započeli novi život. Još nije pronađen “recept” kako vratiti mlade obitelji u taj kutak plodne i rodne Posavine. Unatoč svemu, oni povratnici koji su se vratili svojim korijenima ne žale zbog odluke.

Smatraju da je ipak najljepše tamo gdje su rođeni ili kako to često uzoriti kardinal Vinko Puljić voli kazati “gdje su svikli i obikli ” jer samo jedno mjesto se zove dom. Uz predstavnike entiteskih struktura i međunarodnih institucija susretima su bili nazočni fra Joso Oršolić, ravnatelj HKO Kruh sv. Ante i jedno vrijeme župnik te posavske povratničke župe koji je zapravo i inicirao održavanje susreta povratnika, župnik Stjepan Živković i fra Jozo Puškarić, dopredsjednik RS-a Josip Jerković i ministar za izbjegle i raseljene u Vladi RS-a Davor Čordaš, generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić.

Tomislav Tomljanović predsjedavajući kluba Hrvata Vijeća naroda u RS potvrdio je kako se uglavnom vraćaju stariji ljudi, najveći je broj umirovljenika. Jerković redovito sudjeluje susretima povratnika. Dolazio je u Novo Selo, kazao je, s ministrom Čordašem kada nikoga nije bilo, a danas ipak ima povratnika, postoji izgrađen i Dom kulture, a susreti doprinose animiranju za povratak.

- Najveći problem je nedostatak donatora. Radi se o velikom broju povratničkih kuća koje još čekaju obnovu, a ako se ne uključe međunarodni donatori taj se posao neće završiti jer je još preko 5000 zahtjeva za obnovom onih koji se žele vratiti na prostore RS, još je na čekanju, tvrdi Jerković.

Ministar Čordaš kaže da svatko ima pravo na obnovu, a odluka je povratnika nakon 20 godina hoće li će ostati tamo gdje danas žive ili se vraćati na mjesto gdje su živjeli. Ovih dana obnovit će dvije kuće povratnika u Šamac iz tzv. projekta saudijski kredit i realizirati još 20 zahtjeva za kuće koje treba obnoviti iz regionalnog programa.

Načelnik općine Šamac Đorđe Milićević također daje potporu povratku u tu posavsku općinu koja je i tijekom poplava 2014. bila većim dijelom prekrivena vodom, a sam grad gotovo uništen.- Problem povratka nije samo u Posavini već cijeloj BiH.

Za održiv povratak potrebna su nova radna mjesta i kao načelnik spreman sam surađivati s višim razinama vlasti kako bi se stanje popravilo, kazao je načelnik Milićević.

Povratnici su na skupu postavljali brojna pitanja, najviše oko projekata obnove. Iz odgovora se dalo zaključiti kako će se unatoč teškoj ekonomskoj situaciji sredstva za povratak osigurati.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće