Ispiši ovu stranicu

Mlađi od 40 godina neće plaćati porez na nekretnine za svoj prvi stan

O najnovijim odlukama Vlade Posavske županije govorili su premijer Đuro Topić, ministrica financija Nada Ćulap i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić.

Riječ je o Zakonu o porezu na promet nekretnina kako bi dali porezne olakšice mladim obiteljima kod kupnje prve nekretnine za stanovanje. Kazao je da zakon predviđa oslobađanje plaćanja poreza na promet nekretnina i prava za mlađe od 40 god. s prebivalištem u PŽ-u koji prvi put rješavaju stambeno pitanje. Uvela bi se i nova stimulativna porezna oslobađanja plaćanja poreza na promet nekretnina i prijenos prava vlasništva na novosagrađenim stanovima te na promet poljoprivrednog zemljišta radi obavljanja poljoprivredne djelatnosti. Razmatralo se i rasterećenje poljoprivrednika kod plaćanja poreza na kupnju poljoprivrednog zemljišta kako bi ga se što više stavilo u funkciju.

– Želimo osigurati određene pretpostavke kako za mlade obitelji tako i za poljoprivrednike, da im se osigura i olakša bavljenje poslom, a mladi da imaju određene pretpostavke da ostanu ovdje - naglasila je ministrica Ćulap. Usvojen je i nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i dar. Pojedinačna vrijednost pokretne stvari na koju se plaća porez na nasljeđe i dar mijenja se s dvije na 5000 KM. Uvođenje ove mjere izravna je posljedica stanja u društvu u kojem često izostaje odgovarajuća skrb i briga djece prema roditeljima. Odluku o vrsti, temeljnim kriterijima, načinu ostvarivanja novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, sufinanciranju mjera zdravstvene zaštite i ostalim potporama za 2019. objasnio je ministar Brkić. Naglasio je da se njome utvrđuju vrste novčanih potpora s kriterijima raspodjele sredstava za 2019. i način njihova trošenja u iznosu od 1,100.000 KM. - Vlada je odlučila potaknuti one proizvodnje koje ne potiče Vlada FBiH i proizvodnje ispod minimalnih kvota koje federalno Ministarstvo zahtijeva od naših poljoprivrednika. Tako želimo pomoći našim poljoprivrednicima da povećaju proizvodnju i prijeđu na federalne potpore - kazao je Brkić. - Lani smo imali uvezan cijeli lanac gdje su naši poljoprivredni proizvođači imali osigurano genetički nemodificiranog sjeme, sigurnog otkupljivača i relativno brze naplate proizvoda - dodao je ministar Brkić. Ova odluka omogućit će da već u srpnju poljoprivrednicima započnu isplate za proizvodnje koje su prijavljene i upisane u RPG. Kako se u PŽ-u proizvede oko dva mil. kg rajčice i paprike, Vlada je uvela potporu od 10 pf/kg u otkupu povrća i voća za proizvođače koji robu predaju domaćim otkupljivačima. Tako žele omogućiti proizvođačima da uđu u sustav i s potporom pomognu u nastupu na tržištu. Vlada će poljoprivrednicima sufinancirati kupnju zemljišta ako kupuju ono koje graniči sa zemljištem čiji su vlasnici. Tako bi smanjili troškove obrade i došli do većih parcela.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće