Ispiši ovu stranicu

Problemi s komunalnim otpadom podjednako muče svih pet općina

U Orašju je u organizaciji Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini održan sastanak načelnika pet posavskih općina na kojem se najviše razmatrao način rješavanja problema s komunalnim otpadom.

Sastanak, čiji je domaćin bila Općina Orašje, imao je za cilj daljnje unaprjeđenje suradnje ovih općina i rasprava o pitanjima od zajedničkog interesa koja su identificirana na prvom sastanku 9. travnja u Šamcu.

Tamo je, ističu sugovornici, otvoreno dosta tema koje stvaraju problem u funkcioniranju većine općina s ovog područja, u prvom redu održavanje kanala za navodnjavanje i protugradna zaštita, dok je sastanak u Orašju prioritetno bio usmjeren na komunalne organizacije unutar općina, deponije smeća i način rješavanja problema s komunalnim otpadom.

Modeli naplate komunalija

Općinu Orašje predstavljali su načelnik Stanko Vincetić i pomoćnik za gospodarstvo i infrastrukturu Pero Baotić, a uz njih su bili i načelnici općina Odžak i Domaljevac-Šamac Jakov Ivanković i Stjepan Piljić te predstavnici općina Šamac i Donji Žabar u RS-u.

– Praksa kroz ova dva sastanka pokazala je da većina nas ima iste ili jako slične probleme. Isplati se porazgovarati i čuti iskustva drugih, pa iz toga izvući korisne pouke. S kolegom Ivankovićem nametnuo sam temu prikupljanja otpada, modele naplate, probleme s deponijima i kako doći do sredstava za zajedničko rješenje problema. Nema kvalitetnih rješenja za nabrojene probleme, ali smo identificirali prepreke do njihova rješenja, od zakonodavne regulative, do pristupa naplati - kazao je načelnik općine Orašje Stanko Vincetić.

Na sastanku je istaknuto kako bi povećanje broja kućanstava uključenog u naplatu odvoza otpada neutraliziralo divlje deponije, a kao krajnost postavljeno je i pitanje je li isplativije sanirati divlje deponije ili besplatno odvesti otpad.

Kao glavni uzroci nastanka divljih deponija navedeni su niska ekološka svijest građana, nedovoljan postotak organiziranog prikupljanja komunalnog otpada iz ruralnih sredina, nedostatak provedbenih propisa za posebne kategorije otpada i izostanak sankcija za prekršitelje.

Za bolju kvalitetu života

Po završetku oraškoga sastanka predstavnik Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini naglasio je kako oni kontinuirano podržavaju zajedničke aktivnosti jedinica lokalne samouprave koje im omogućavaju da bolje i uspješnije odgovore na potrebe građana.

– Ovo su općine koje graniče jedna s drugom i bez obzira na entitetske i administrativne granice, problemi s kojim se suočavaju ne prepoznaju te administrativne crte. To je osnovni razlog što smo zahvalni načelnicima koji su sami inicirali ovaj sastanak, koji će, nadamo se, donijeti određene pomake u razvoju općina i kvaliteti života građana u lokalnim zajednicama - kazao je šef terenskoga ureda Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini u Tuzli Damir Gnjidić.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće