Ispiši ovu stranicu

Perica maketu izradio u brušenom pačjem jajetu

Uskrs među Posavljake i ove godine donosi radost i mir u obiteljskom okružju.

Kako bi barem nakratko osjetili toplinu doma u kojem su rođeni, brojni su pohrlili u rodni kraj svojim najbližima, piše Večernji list BiH. 

Košare i ručni rad

Nemali je broj Hrvata koji stižu na porušena i neobnovljena ognjišta. Mnogi su protjerani upravo za uskrsne blagdane 1992. i od tada njihov prognanički život traje gotovo 27 godina. No, ljubav prema rodnom kraju nikada nije splasnula. Uskrsni se običaji u Posavini tradicionalno čuvaju. Jedan bez kojeg je Uskrs nezamisliv je blagoslov hrane na Veliku subotu. Kolone vjernika dolaze u crkvu s košarama punim hrane u kojima se nalaze šunka, kobasica, kuhana jaja, mladi luk, sol i kukuruz za stoku, a svaka košarica pokrivena je salvetom ukrašenom ručnim radom. Vjernici u Posavini redoviti su u subotnjoj molitvi i na uskrsnom bdijenju.

Dolazak Uskrsa u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi najavljuje se paljenjem ognja ispred crkve na kojem je upaljena uskrsna svijeća, kao simbolom svjetla, i večernjom misom. Proslavu Uskrsa obogaćuju i sve popularnije tucijade. Uskrsna tradicija u Posavini pokazuje osobitosti svojstvene ostalim običajima, a uz molitvu i odlazak na svetu misu, radost Uskrsa je i natjecanje u tucanju jajima. U MZ-u Oštra Luka turnir su pokrenuli još u ratu 1993. kako bi prkosili granatama i pokazali neprijatelju da ostaju vjerni svom domu i običajima. Jaja moraju biti isključivo kuhana i neobojana. Mjesecima prije Uskrsa traje priprema i selekcija jer sve je podređeno pažljivom odabiru tvrdih jaja tehnikom “na zub”. Najjači turniri i ove godine najavljeni su u Oštroj Luci, Tolisi i Domaljevcu. U bojanju jaja Posavljaci su iznimno nadahnuti. Svojim umjetnim izričajem jaja bojanjem pretvaraju u istinska umjetnička djela, oslikavajući na njima prekrasne motive, u čemu najviše uživaju djeca. Maleni Antonio stigao je iz Njemačke u posjet baki u Posavinu i s prijateljima požurio obojati jaja.

Djeca uživaju u šarolikom bojanju, dok stariji i danas više poštuju bojanje jaja skuhanom ljuskom crvenog luka ili sokom od cikle. Udruge žena “Marija” i “Vez” iz Domaljevca po tradiciji organiziraju blagdansko druženje na mjesnom trgu uz zvuke šargije i violine. Osigurano je oko 1000 pisanica kako bi mogli odmjeravati snage u tradicionalnom tucanju jajima.

Sve iznova...

U očuvanje tradicije uključila se i župa Tolisa, a na Uskrsni ponedjeljak obavlja se blagoslov narodnih nošnji. Perica Džoić iz Donje Mahale umjetničku nadarenost redovito prezentira unikatnim radovima. Minijaturnu maketu toliške crkve, simbola ovog dijela Posavine, nedavno je sklopio u pačjem brušenom jajetu.

Koristio je kaže, drvca od šibica, zubarsku brusilicu i ljepilo. - Za mene je motiv da u 40 dana korizme pokažem čvrstu volju i živce, ali i svoje umijeće koje dosad nisam pokazivao u javnosti. Želio sam uraditi nešto unikatno, što nikome dosad nije uspjelo. Radio sam po sat-dva dnevno i sretan sam zbog velikog uspjeha. Mnogo puta sam se preznojio, kad ljuska jajeta pukne, moram sve iznova jer ne smije biti iz dva dijela. Potrebni su velika upornost i strpljenje, a ovoga puta za maketu sam utrošio šest jaja, dakle, uspio sam iz šestog pokušaja - ističe Perica. Na nagovor prijatelja možda se odluči prirediti izložbu svojih rukotvorina.

Autor: Marko Mišković

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće