Ispiši ovu stranicu

Iz Posavine bi se uskoro moglo izvoziti ljekobilje

Udruga poslovnih žena u BiH početkom prošle godine predstavila je načelniku općine Orašje Stanku Vincetiću i njegovim suradnicima zanimljiv projekt IPA INTERREG Hrvatska - BiH - Crna Gora “Zajedno jači- razvoj proizvoda i internacionalizacije”.

U fokusu navedenoga projekta je kultivacija ljekobilja te sakupljači i prerađivači ljekobilja, a provodit će se na području Slavonije i Dalmacije u Republici Hrvatskoj, središnje i južne Crne Gore te sjeverne i zapadne Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH. 

Predviđena i obuka

Plodne ravnice u Posavini pružaju idealne uvjete za proizvodnju ljekobilja, što je u velikoj mjeri doprinijelo da je u razgovoru predstavnika Općine i Udruge dogovorena suradnja s Općinom i Udrugom žena Posavski cvijet. Ovim projektom predviđeno je šest modula obuke za uzgajivače i prerađivače ljekobilja. Tako će, uz ostalo, polaznici obuke biti upoznati s uvjetima prekogranične suradnje i izvozom te preradom ljekovitoga bilja i elektroničkom trgovinom.

Predsjednica udruge Posavski cvijet Mandica Živković istaknula je da se zainteresirani za uzgoj ljekovitoga bilja do petka, 15. ožujka, trebaju javiti u Udrugu ili u Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije, a broj polaznika nije ograničen. Obuka će se održati u drugoj polovini ovoga mjeseca i trajat će 18 radnih dana, a šest biznis-planova dobit će izravnu financijsku pomoć. Općina Orašje financijski će pomoći u nabavi opreme u iznosu od 15 posto ukupne cijene opreme, odnosno s nešto više od 5000 eura, dok će ostalih 85 posto osigurati Udruga poslovnih žena u BiH kroz proračun projekta.

Općina će pružiti pravnu, administrativnu i svaku drugu potporu Udruzi žena Posavski cvijet pri osnivanju zadruge koja će biti vlasnik opreme i nakon završetka projekta. Općina će također osigurati prostor koji bi koristila zadruga i u kojem bi bila smještena nužna oprema za preradu bilja (rezačica, sušnica i destilator) te laboratorijska oprema.

Do kraja travnja

Plan je opremu nabaviti do kraja mjeseca travnja kada se očekuje i potpisivanje memoranduma o suradnji s Općinom Orašje i Udrugom žena Posavski cvijet.

Autor: Marko Mišković

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće