Ispiši ovu stranicu

Suradnjom vlade i triju općina doći do većeg ulaganja i novih radnih mjesta

Posavska županija dobila je novu Vladu na čijem je čelu Đuro Topić, dipl. ing. elektrotehnike. Već na skupštinskom zasjedanju novi je predsjednik Vlade PŽ-a iznio smjernice rada u četverogodišnjem mandatu (2018. - 2022.).

Objasnio je planove nove Vlade, njezine ciljeve i prioritete rada te naglasio: - Razvoj Posavske županije određen je mjerama i projektima planiranim u ranije prihvaćenim dokumentima: Srednjoročnoj strategiji razvoja Posavske županije i Akcijskom planu za provedbu Reformske agende za pristupanje BiH EU-u. Jasno je kako ne možemo biti zadovoljni dinamikom realizacije istih, za što u državi kakva je BiH uvijek možemo tražiti odgovornost u nekim od ostalih razina vlasti. Komplicirana država ne smije nam biti alibi da sa svoje strane ne učinimo maksimum i zato smo opredijeljeni jako brzo izvršiti reviziju navedenih dokumenata, kao i ostalih planova, te učiniti sve u dijelu vlastitih ustavnih nadležnosti kako bismo ubrzali svoj razvoj, a time i popravili standard života stanovnika naše županije. Moramo inzistirati na strateškom i planskom razvoju i trošenju sredstava u strateški planirane, dobro osmišljene programe i projekte. Jedan od najbitnijih segmenata kvalitetnog životnog standarda leži i u pravnoj sigurnosti svakog pojedinca. Činit ćemo sve kako bismo zakonski regulirali sve oblasti života koje su u ustavnoj nadležnosti Županije. Vlada će inicirati nužne izmjene Ustava PŽ-a, usvajanje zakona o lokalnoj samoupravi kako bi se još preciznije uredile nadležnosti županije, općina i mjesnih zajednica. Pretpostavka nulte stope korupcije podrazumijeva da svi pojedinci i institucije rade 100% sukladno zakonima i propisima. A da isti budu što bliže europskima. Ovo će biti jedna od Vladinih osnovnih vodilja u radu.

Kako gledate na problem odlaska mladih iz Posavske županije?

- Svjesni smo činjenice kako ne postoji “čarobni štapić” kojim bismo preko noći popravili pravnu i materijalnu sigurnost ljudi na ovom području, a time i smanjili, odnosno zaustavili, odlazak mladih obitelji u zapadnoeuropske zemlje. Uvjeren sam, međutim, da upornim i organiziranim radom, strateškim pristupom razvoju, stvaranjem pravnog okvira u kojem će se bolje znati tko što treba raditi i za što je tko odgovoran, možemo popraviti sve segmente življenja na ovom prostoru i značajno ih približiti europskim standardima. Uz analizu i doradu svih naših strategija i planova, nužno je u tom smislu izvršiti i reorganizaciju javne uprave na razini županije, pojedinih ministarstava, uprava, ureda, agencija i službi. Jedan od glavnih ciljeva Vlade bit će pozitivna populacijska politika i revitalizacija društva kroz definiranje demografskih mjera za osiguranje porasta nataliteta i zaustavljanje trenda iseljavanja. Osigurati mladima pristupačnije obrazovanje i stručno usavršavanje te jednostavniji pristup tržištu rada i zapošljavanju jedna je od naših temeljnih obveza. Vlada će, sukladno mogućnostima proračuna, prioritet dati jačanju mjera pomoći rodiljama i doplatka za djecu. Zakonski će biti reguliran materijalni status roditelja/odgajatelja u obiteljima s četvero i više djece. Nizom mjera planiramo pomoći mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja. Nastaviti ćemo jačati sve programe koji materijalno pomažu obiteljima s djecom u nošenju značajnog dijela ukupnih troškova školovanja i zdravstvene zaštite djece.

Kako ostvariti gospodarski rast Posavske županije?

- Smjernice rada Vlade PŽ-a temelje se na izbornom programu pobjedničke koalicije stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH i one se, uz ostale segmente, odnose na gospodarski rast i razvoj koji ćemo temeljiti na institucionalnoj promociji Posavine kao mjesta pogodnog za investiranje. Koordiniranim i kontinuiranim radom svih županijskih ministarstava, ureda za razvoj, triju naših općina, komora, udruga, sindikata, obrazovanih ustanova i ostalih možemo doći do novog i značajnijeg investiranja u gospodarstvo, novih radnih mjesta, ali i popravljanja statusa radnika u privatnim poduzećima. Ovdje prvenstveno mislim na uklanjanje administrativnih barijera investiranja i poslovanja te ciljane financijske potpore Županije poduzetnicima i obrtnicima koji će osiguravati rast i zapošljavanje. U promociji naših potencijala u gospodarstvu i iznalaženju novih tržišta i partnera gospodarstvenicima značajno ćemo se osloniti na dijasporu.

Među prioritetima rada naglasili ste poljoprivredu?

- Poljoprivreda je najvažnija gospodarska grana naše županije. Podržavat ćemo je kroz niz mjera i potpora poljoprivrednim proizvođačima, što će imati za cilj njihovu bolju konkurentnost na postojećim te otvaranje novih tržišta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. U tom smislu ojačat ćemo postojeće i uspostaviti nove institucije za podršku proizvođačima te pripremiti programe boljeg upravljanja poljoprivrednim zemljištem. Izradit ćemo planove okrupnjavanja i navodnjavanja zemljišta. Jedan od prioriteta Vlade bit će razvoj institucionalnih kapaciteta koji će omogućiti pripremu i provedbu projekata, pa i iz oblasti poljoprivrede, koji će se financirati iz domaćih, a posebice pristupnih fondova Europske unije. Ovdje ćemo posebno koristiti iskustva iz Hrvatske.

Navedite neke od projekata koje također smatrate važnim za razvoj Posavske županije.

- Uz ostale, nastavit ćemo unaprjeđivati cestovnu infrastrukturu u nadležnosti Županije te pomagati općinama u rekonstrukciji i izgradnji lokalnih cesta i ulica. Inzistirat ćemo na ubrzavanju izgradnje i stavljanja u funkciju mosta i posavske dionice autoceste na koridoru Vc s popratnom infrastrukturom modernog graničnog prijelaza. Bit ćemo aktivni u pripremi projekta AC Orašje - Tuzla. Smatram kako sa županijske razine treba biti potpore svim trima općinama u projektima izgradnje vodovodnih i kanalizacijskih sustava, a novim zakonskim rješenjima unaprijedit ćemo i oblast turizma kao nedovoljno organiziranog i iskorištenog potencijala našeg prostora.

Među prioritetima usmjerili ste i prema braniteljskoj populaciji.

- Zaštita digniteta Domovinskog rata i prava branitelja i članova njihovih obitelji i dalje će biti jedan od prioriteta rada Vlade PŽ-a. U tom smislu nastavit ćemo punu primjenu Zakona o dopunskim pravima branitelja u Posavskoj županiji u ciljem pomoći u preventivnim sistematskim pregledima, liječenju, pomoći u slučaju smrti branitelja i članova njihovih obitelji te sufinanciranja troškova visokog obrazovanja djece branitelja. Nastavit ćemo s potporom obilježavanju značajnih datuma iz Domovinskog rata, kao i svih projekata braniteljskih udruga radi očuvanja istine o HVO-u i sjećanja na sve poginule i umrle branitelje. Vlada će preko resornog ministarstva biti aktivna u pomoći braniteljima koji ispunjavaju uvjete prema međudržavnom ugovoru s Hrvatskom u ostvarivanju prava na mirovine i ostala prava.

Kakvim vidite obrazovni sustav?

- Najbitnija pretpostavka ukupnog razvoja jednog prostora je suvremeni obrazovni sustav, i to prilagođen potrebama gospodarskog i javnog sektora. U tom smislu radit ćemo na uvođenju dvojnog srednjeg strukovnog obrazovanja, kao i na prilagodbi i kvaliteti smjerova fakulteta Centra studiranja u Orašju, koji djeluje pri Sveučilištu u Mostaru. U sektoru obrazovanja pred nama su sigurno najveći izazovi, uvjetovani trendom smanjivanja broja učenika, ali i ciljem razvoja suvremenog obrazovnog sustava koje ni u čemu ne smije zaostajati za najboljima u regiji. Nužne promjene zahtijevaju promjenu niza propisa i procedura, ulaganje u edukaciju kadrova, ulaganje u materijalnu opremljenost naših vrtića i škola. Cilj je stvoriti uvjete koji će motivirati nastavnike i učenike na izvrsnost. Manji broj učenika u razredima prilika je da isti dobiju više pozornosti, a time u konačnici i više znanja s kojim će izaći iz obrazovnog procesa. Zakonom o sportu uredit ćemo javno financiranje sportskih klubova, održavanje i vođenje sportskih terena i objekata, rad s djecom i mladima te profesionalni sport. Podržavat ćemo institucije koje rade na očuvanju postojećeg kulturno-tradicijskog blaga ovoga prostora i oblikovanje novih kulturnih sadržaja. Vlada će nastaviti podržavati i projekte vjerskih zajednica.

Zdravstvo je od iznimne važnosti za Posavsku županiju?

- Uz nastavak pomoći Hrvatske i Federalnog fonda solidarnosti, siguran sam kako na prostoru Posavske županije možemo imati stabilan i kvalitetan zdravstveni sektor. To primarno zahtijeva nastavak ulaganja u mlade kadrove i suvremenu medicinsku opremu. Paralelno s tim nužno je reformirati puno postojećih procedura u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti u cilju postizanja kvalitetnije i jeftinije zdravstvene zaštite osiguranika. Moramo težiti zdravstvenom sustavu jednakih uvjeta za sve u kojem će biti točno definirano koje usluge i pod kojim uvjetima mogu pružiti naše zdravstvene ustanove, a koje moramo osigurati u zdravstvenim ustanovama izvan županije. Preko postojećeg sustava socijalne zaštite nastavit ćemo skrbiti o socijalno najugroženijem dijelu stanovništva županije. Ovdje, osim suradnje s trima centrima za socijalni rad, planiramo značajno pomoći NVO sektoru koji se bavi tom problematikom.

Važna je i oblast sigurnosti građana.

- Težit ćemo profesionalnoj i dobro opremljenoj policiji kao jamstvu sigurnosti stanovništva, imovine i cijelog prostora. Radit ćemo na organiziranom sustavu civilne zaštite s modernim vatrogastvom kao njegovom najvažnijom sastavnicom. Inzistirat ćemo na izgradnji i kvalitetnom održavanju vodozaštitnih objekata u nadležnosti FBiH, kao i izmjeni svih propisa koji reguliraju segment obrane od poplava. Iz iskustva znamo da ovdje postoji značajan prostor za napredak. Županijskim Zakonom o vodama regulirat ćemo upravljanje i održavanje svih vodotoka i objekata u nadležnosti Županije i općina. Pokrenut ćemo postupak izrade plana upravljanja otpadom na području županije, koji će biti temelj zaštite okoliša, odnosno zaštite naših resursa: poljoprivrednog zemljišta i podzemnih voda, a time i zdravlja stanovnika u budućnosti. Pozivam sve međunarodne i nevladine organizacije koje će nam biti konstruktivni partneri i bez čije pomoći nećemo moći realizirati naše planove te im unaprijed zahvaljujem.

Kako za domaće projekte osigurati sredstva iz EU-a?

- Jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva BiH je punopravno članstvo u EU i NATO. Opredijeljeni smo da sa svoje razine kroz Mehanizam koordinacije i provedbu mjera iz Reformske agende učinimo sve da taj put bude ubrzan. Jačat ćemo kadrovske kapacitete Županijskog ureda za razvoj i europske integracije kako bismo koordinirano s našim trima općinama omogućili značajnije financiranje razvojnih projekata na prostoru županije. Sve ove aktivnosti podrazumijevaju financijsku stabilnost županijskog proračuna, kao i svih javnih fondova. Zato će financijska stabilnost i trošenje u granicama proračunom planiranoga biti obveza svih proračunskih korisnika. Jasno je da će nam za bržu realizaciju projekata biti potrebno i korištenje vanjskih izvora financiranja. Zbog toga će educiranje kadrova koji će pisati kvalitetne prijave za sredstva europskih fondova biti visoki prioritet ove Vlade.

Poruka koju želite uputiti javnosti?

- Uvjeren sam da zajedno, u konstruktivnim raspravama i s međusobnim uvažavanjem, možemo doći do rješenja koja će u pozitivnom smislu osjetiti svaki stanovnik naše županije. Vrijeme koje živimo zahtijeva nove vizije i ideje, jaku energiju i odgovornost svih onih koji su u demokratskom procesu izbora tražili i dobili čast raditi za ovaj narod i ovaj prostor. Odgovornost nas izabranih dužnosnika je najveća, međutim, naglašavam da sigurnost, razvoj i budućnost ovoga prostora ovisi u značajnoj mjeri i o svakom pojedincu. O pristupu poslu i odgovornosti svakog državnog i pravosudnog službenika i namještenika, zdravstvenog djelatnika, učitelja, nastavnika i profesora te policajca značajno ovisi standard i budućnost svih nas. Opredijeljeni smo sukladno proračunskim mogućnostima u stalnoj komunikaciji sa sindikatima raditi i na popravljanju materijalnih i ostalih prava djelatnika javnih službi.

Autor: Marko Mišković

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće