Ispiši ovu stranicu

U Vukovar pješice krenuo prvi put i 74-godišnji Marijan Baotić

Jučer je iz Orašja krenula 11. Kolona sjećanja Orašje - Vukovar, u kojoj je 80-ak dragovoljaca i veterana, ratnih vojnih invalida, ali i djeca poginulih i živih branitelja iz općina Posavske županije Orašje i Domaljevac-Šamac, kako bi se na dan stradanja Vukovara u nedjelju, 18. studenoga, poklonili svim hrvatskim žrtvama i svim braniteljima iz RH i BiH koji su dali živote za opstojnost naroda na ovim prostorima, piše Večernji list BiH.

Prvi put pješice u Vukovar idu 74-godišnji Marijan Baotić iz Donje Mahale, najstariji sudionik, i najmlađi 32-godišnji Ivan, sin poginulog branitelja Pave Dominkovića iz Oštre Luke koji su zajednički poručili da se mladi trebaju intenzivnije uključiti u ovaj projekt.

Cvijeće i svijeće

Do nedjelje će svi oni prepješačiti gotovo 80 kilometara. Kroz gradove i općine u Hrvatskoj kroz koje budu prolazili položit će vijence i zapaliti svijeće za poginule branitelje iz tih sredina, a uoči polaska iz Orašja poklonili su se i žrtvama ovoga kraja te položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomen-obilježja u parku u Orašju.

- Ove godine u kolonu sjećanja u većem broju su uključena i djeca poginulih branitelja kako bi čuvala uspomene na sve žrtve vukovarske tragedije i nastavili tradiciju Kolone sjećanja Orašje - Vukovar - istaknuo je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO-a Podružnica Orašje i vođa kolone Ilija Mišković.

Posavske branitelje na polasku iz Orašja ispratio je i općinski načelnik Stanko Vincetić čime je iskazao potporu jedinstvu branitelja iz općina Orašje i Domaljevac-Šamac s braniteljima Vukovara.

– Puno je zajedničkih poveznica između Orašja i Vukovara, osobito kroz obranu ovih dvaju herojskih gradova, a jedna od najčvršćih je ova Kolona sjećanja koju treba njegovati i čuvati - istaknuo je načelnik Vincetić.

Četvrtu godinu zaredom u Koloni sjećanja sa svojim suborcima iz 106. i 104. brigade HVO-a je i Marijan Kopić, ministar branitelja u Vladi Posavske županije. - Krenuli smo u Vukovar pokloniti se hrvatskim braniteljima koji su u obrani grada položili svoje živote i 1991. godine zaustavili JNA i da ne nastave svoje zločine po Slavoniji, Baranji pa i čitavoj Hrvatskoj - kazao je ministar Kopić i potvrdio da Ministarstvo branitelja svake godine daje potporu ovom velikom projektu, a uz njih potporu daju i Općina Orašje i Vlada Posavske županije.

Naviru sjećanja

- Svakim odlaskom u Vukovar osjećamo ponos, zahvalnost hrabrim braniteljima i naviru sjećanja na ratne strahote - rekao je Đuro Leovac, predsjednik UDiVDR-e HVO-a općine Domaljevac-Šamac, odakle je na put krenulo 25 branitelja.

Autor: Marko Mišković

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće