Ispiši ovu stranicu

Probleme u kupnji javite na besplatni telefon

Primjenjivanje kaznene politike za prekršaje u prometu roba i davatelja usluga na području Posavske županije bilo je u fokusu sastanka u Orašju, koji je okupio velik broj inspektora iz službi Županijske uprave za inspekcijske poslove i članove udruge građana PŽ-a “Klub potrošača” Odžak, na čiji poticaj je sastanak i održan, piše Večernji list BiH. 

Naglašeno je da je udruzi primarni cilj zaštititi potrošača, dok je inspekcijama, uz to, u nadležnosti i provođenje zakona u svrhu zaštite države.

Ponavljanje prekršaja

– Inspekcija u PŽ-u uglavnom teži preventivno riješiti nedostatke kod poslodavaca i smatramo kako je puno važnije ispraviti nedostatak, nego izreći kaznu. Tako postižemo isti cilj da se prekršaji više ne ponavljaju, a u slučaju ponavljanja i naši sudovi izriču visoke kazne i podržavaju nas u radu - kazala je Mara Dabić, direktorica Županijske uprave za inspekcijske poslove. Dodala je kako cilj nijedne inspekcije nije zatvoriti pogone obrtnika, nego poslovanje dovesti u red bez visokih kazni. Predsjednik udruge građana PŽ-a “Klub potrošača” Odžak Redžo Omerbašić istaknuo je da je klub registriran 2010. i od tada djeluje na prostoru PŽ-a. Imaju svoj besplatni telefon i zadatak im je, kažu, educirati potrošače o pravima i zajednički pomoći u rješavanju njihovih problema prigodom kupnje ili korištenja usluga na prostoru PŽ-a.

Predavanje za učenike

- Dobro surađujemo s inspekcijskim službama PŽ-a jer nam je cilj isti, dakle, zaštititi kupce. Neujednačenost kaznene politike u FBiH i u PŽ-u i pritužbe trgovaca i davatelja usluga potaknule su nas da skupa s inspekcijskim službama pokušamo na razini FBiH ujednačiti kaznenu politiku, pogotovo u manjim županijama. Tamo su mali gospodarski subjekti koji ne mogu podnijeti kazne od 2000 ili 5000 KM za neki prekršaj. Svojim dolaskom federalni inspektori narušavaju taj sklad kojim je županijska inspekcija prilično dovela u red sve gospodarske subjekte - kazao je Omerbašić.

Za idući tjedan najavio je i predavanje za mlade u cilju njihova educiranja u ostvarenju prava potrošača, bez obzira je li riječ o računu za struju, telefon, vodu ili kupljenu robu u trgovini.

Autor: Marko Mišković

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće