Ispiši ovu stranicu

Gradit će se 15 novih kuća: Za 10 osoba u Orašju dodatni paketi iz poljoprivrede

Kao dio potpore područjima pogođenim poplavama 2014. godine, okončan je odabir korisnika za ekonomsko osnaživanje u okviru programa za oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje.

Riječ je o programu vrijednom 15 milijuna eura, koji je započeo prošle godine.

Zapošljavanje

Program financira Europska unija u suradnji s Vladom FBiH, Vladom RS-a, UNDP-om u BiH partnerskim općinama i gradovima. Okončan je i javni poziv, a pomoć će dobiti 227 kućanstava u BiH, od koji 12 na području općine Orašje, dva u općini Domaljevac-Šamac i tri u općini Odžak. Na području općine Orašje pristiglo je 128 prijava, a nakon izvršenog odabira, 55 odabranih korisnika steklo je pravo na obnovu stambenih objekata, od kojih 15 na izgradnju novog stambenog objekta. – Od navedenih 55 korisnika svi su imali prigodu biti još dodatno ekonomski osnaženi kroz određene programe iz poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja i samozapošljavanja. Nakon što je izvršen odabir i obilazak, deset korisnika je steklo pravo ostvarivanja dodatnih paketa iz oblasti poljoprivrede i s njima smo potpisali ugovore - kazao je Pero Baotić, pomoćnik općinskog načelnika za gospodarstvo i infrastrukturu općine Orašje. Šest korisnika ostvarilo je pravo na plastenik od 100 metara četvornih sa sredstvima za navodnjavanje i prskalicom za zaštitu.

Plastenička proizvodnja

U paketu je i sadni materijal povrtlarskih kultura (po 150 sadnica rajčice i paprike, 1 kilogram špinata...). Dva su ostvarili pravo na sjemenski kukuruz sa sredstvima za gnojidbu i zaštitu, jednom korisniku je pripala crpka za navodnjavanje, a jednom motokultivator. Prema riječima donatora, isporuka svih sredstava i repromaterijala trebala bi završiti do kraja ožujka iduće godine, a početkom 2019. bit će potpisana još dva ugovora o zapošljavanju dvaju odabranih korisnika. - Moram istaknuti da su donatori inzistirali da dostavimo još deset imena onih koji su pretrpjeli štete u poplavama i gdje je šteta i danas vidljiva. Uz popratnu dokumentaciju mi ćemo prijaviti korisnike, a predstavnici povjerenstva posjetit će potencijalne korisnike i utvrditi ispunjavaju li uvjete - kazao je Baotić.

Autor: Marko Mišković

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće