Ispiši ovu stranicu

Širenje grada promijenilo urbanistički plan Orašja

Urbanistički plan Orašja, središta Posavske županije, kojim se utvrđuje temeljno organiziranje prostora, donesen je još početkom 2002. godine i obuhvaća naselja Orašje, Ugljaru i manji dio Donje Mahale, ukupne površine 553 hektara.

Prije nekoliko godina, točnije početkom 2014., donesene su izmjene i dopune koje su se odnosile na usuglašavanje planom predviđenih prometnih rješenja s planiranom trasom autoceste Orašje - Tuzla.

Na posljednjoj redovitoj sjednici Općinskoga vijeća Orašje vijećnici su usvojili odluku o urbanističkom planu Orašje, a zatim i odluku o njegovu provođenju. Općinsko vijeće je u razdoblju do 2016. godine donijelo tri provedbena urbanistička plana, četiri regulacijska i dvije izmjene i dopune postojećih regulacijskih planova.

Uočeni nedostaci

U dosadašnjem razdoblju došlo je do promjena okolnosti na terenu koje, u većoj ili manjoj mjeri, utječu na predložena rješenja i obuhvat postojećeg urbanističkoga plana Orašja te se nametnula potreba za njegovim izmjenama i dopunama. Uočeni su određeni nedostaci, kao i nova rješenja koja nisu sukladna važećem urbanističkom planu. Iz tog razloga bilo je potrebno promijeniti namjenu izgradnje određenih površina, regulacije prometa, uređenja površina za parkiranje i slično te unijeti donesene izmjene i dopune u regulacijski plan - gospodarska zona i zona za poduzetništvo.

- Ovim izmjenama i dopunama plana predviđena su rješenja koja su nastala kao posljedica širenja grada i promjena stanja na terenu u odnosu na rješenja predviđena prvobitnim planom. Došlo je do promjene namjene izgradnje određenih površina u Orašju, regulacije prometa te usuglašavanja s postojećim stanjem na terenu, na temelju čega se omogućava kvalitetnije i namjensko uređenje prostora Orašja, kao općinskog i županijskog sjedišta - istaknuo je za Večernji list Željko Nedić, pomoćnik načelnika općine Orašje.

Primjedbe prihvaćene

U postupku donošenja plana organizirano je javno izlaganje grafičkih i tekstualnih dijelova plana, na koje je zainteresirana javnost mogla dostaviti svoje primjedbe. Većina primjedbi je prihvaćena te je plan donesen na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća. Izmjene i dopune donesene su sukladno županijskome Zakonu o prostornom uređenju i građenju. Nositelj pripreme izrade urbanističkoga plana ove posavske općine bila je mjerodavna općinska služba, a nositelj izrade plana društvo Urbis centar iz Banje Luke.

Došlo je do promjene namjene izgradnje određenih površina u Orašju

Izmjene oko regulacije prometa te uređenja površina za parkiranje

Usuglašavanje s postojećim stanjem na terenu i izmjene regulacijskog plana

Autor: Marko Mišković

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće