Ispiši ovu stranicu

Stanko Vincetić: U poduzetničkoj zoni Dusine na tri lokacije su strani investitori

Načelnik općine Orašje Stanko Vincetić je nakon godinu dana provedenih na čelu općine rezimirao proteklo razdoblje i svoja razmišljanja podijelio s novinarima.

Među aktivnostima u prvoj godini mandata Vincetić je na prvo mjesto stavio najveći projekt, izgradnju kanalizacijske mreže na prostoru općine Orašje.

Dokle se stiglo s realizacijom projekta postavljanja kanalizacijske mreže?

- Kanalizacija će jako brzo biti stavljena u funkciju i u siječnju ćemo ići s odlukom Općinskog vijeća o priključivanju domaćinstava na kanalizacijsku mrežu u Ugljari, a na njihovom iskustvu radili bismo priključenje i u D. Mahali. Pokušavali smo najveći dio cijevi položiti između kanala i asfalta kako bismo sačuvali asfalt, ali molim stanovnike da razumiju da je bilo neminovno njegovo rezanje jer nas primarno zanima kvaliteta i želimo da projekt završimo u skladu sa svim tehničkim normativima i specifikacijama. Nakon polaganja cijevi imamo potrebu za asfaltiranjem velikog broja ulica, ali moramo čekati određeno vrijeme kako novi asfaltni pokrov ne bi brzo stradao i uzrokovao novo saniranje. Ovo je jedan od najvećih kapitalnih projekata nakon Domovinskog rata, što će doprinijeti kvaliteti života građana na ovom području. Projekt kanalizacije bit će nastavljen u MZ Tolisa i Kostrč te će se realizirati u suradnji s Europskom investicijskom bankom, a dodatna grant sredstva osigurana su iz nekoliko različitih izvora.

Koji su to aktualni projekti na prostoru općine Orašje?

- Trenutačno najvitalniji problem u našoj općini je kvaliteta pitke vode na vodocrpilištu Kostrč, čije rješavanje se vidi jedino u izgradnji pročistača pitke vode. Projekt je iznimno skup, ali je općina kroz kontakte s Europskom investicijskom bankom uspjela doći do financijske konstrukcije kako bi ga mogla realizirati. Pripremljena je natječajna dokumentacija koja je dobila zeleno svjetlo od izvora financiranja i uskoro bi se trebao raspisati ponovljeni javni poziv za njezinu realizaciju. U prvom natječaju cijene su bile neprihvatljive, zbog čega je poništen, a sadašnji se kreće oko milijun i 200.000 eura i vjerujem kako će općina ući u realizaciju, čime bi se uklonili svi nedostaci u vodi na vodocrpilištu, a građani dobili vrhunsku kvalitetu. Ove dvije investicije, skupa s vodovodnom mrežom, realiziraju se kroz projekt WATSAN, koji je započeo prije 10 godina, u sklopu kojega je u planu i pročistač otpadnih voda. Svi oni se financiraju po istom modelu, dakle 49% kreditnih sredstava Europske investicijske banke, a ostalo su grant sredstva. “Pročistač otpadnih voda jako je skup projekt, ali smo ga ipak stavili na četvrto mjesto, iza pročistača pitke vode koji je prioritet, zatim vodovodne i kanalizacijske mreže...

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće