Ispiši ovu stranicu

Županija Posavska promijenila ustav: Srpski narod postao konstitutivan, uveden bosanski jezik

Na jučerašnjoj sjednici skupštine Županije Posavske jednoglasno su usvojene izmjene ustava Županije Posavske.

Najvažnije izmjene tiču se jezika i konstitutivnosti naroda, te prava na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u skupštini Županije Posavske.

Tako su sada konstitutivni narodi u Županiji Posavskoj: Hrvati, Srbi i Bošnjaci, a službeni jezici su hrvatski, srpski i bosanski. Službena pisma su ćirilica i latinica.

Do izmjena ustava Županije Posavske došlo je nakon presude Ustavnog suda FBIH da brojne odredbe ustava Županije Posavske nisu u skladu s Ustavom Federacije BIH i da su diskriminirajuće u odnosu na srpski i bošnjački narod.

Predsjednik skupštine Blaž Župarić izmjene ustava komentirao je sljedećim riječima

-Izmjene i dopune Ustava Županije Posavske, odnosno amandmana na Ustav Županije Posavske, rezultat su izmjena federalnog Ustava i zakona federalne razine kojim su regulirani izbor sudaca, sudova, načelnika, imenovanja i opozivi, i druge situacije kojima je naš Ustav morao odgovoriti na način stvaranja uvjeta da idemo s promjenama Ustava Županije Posavske kroz 21 amandman. Sazrelo je vrijeme da se Ustav županijski usuglasi s Ustavom Federacije i da se ostali propusti koje su bili u Ustavu Županije Posavske izmjene, tako da smo izmjenama Ustava Županije Posavske usuglasili, odnosno u potpunosti ispoštovali presude Ustavnog suda Federacije od 2018. godine. Ustav je dakle uređen kao dokument kojim će se moći služiti i koji će dati veliku mogućnost kod izmjene određenih propisa, kod davanja prava svim konstitutivnim narodima, ostalima i drugim narodima u Županiji Posavskoj da na jednakim osnovama mogu ostvarivati svoja Ustavom zajamčena ljudska i građanska prava i sva druga prava koja im pripadaju kao konstitutivnim narodima i narodima koji živa na Županiji Posavskoj, kazao je uz ostalo predsjednik Župarić.

Autor: Mario Pejić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće