Ispiši ovu stranicu

Obnova života i župe nedaleko Brčkog

Brojna su sela u BiH u kojima su prije rata živjeli Hrvati uništena su i opustošena, a njihovi su stanovnici izbjegli ili su prognani.

Obnavljajući svoje domove, povratnici istodobno obnavljaju i mjesne crkve. Tako je i u selu Ulice u Distriktu Brčko u Bosanskoj Posavini.

Selo Ulice kod Brčkog prije, rata je bilo jedno od najbogatijih na području Bosne i Hercegovine. Mještani su bili i ostali jako religiozni i usmjereni na franjevce Bosne Srebrene, koji duhovno i pastoralno djeluju u Župi Rođenja Blažene Djevice Marije. Mnogo su emotivno vezani za župnu crkvu, koju su obnovili vrativši joj u cijelosti prijašnji izgled.

- Ulice se nalaze pored Brčkog na koridoru koji je tu bio preuzak te su Srbi u pokušaju širenja istoga cijelu župu u potpunosti uništili. Crkva je spaljena. Prije rata je bila jako lijepo urađena. Rađena je od 1964. do 1998. godine. Uređivana je i iznutra i izvana. A onda je došao rat, sve je spaljeno i uništeno. Krov je izgorio. Zidovi su bili uništeni. Toranj srušen, a vjernici raseljeni širom svijeta - ispričao je župnik fra Martin Antunović

Prije rata župa je imala oko 4500 vjernika, a danas ih tu stalno živi oko 700. Srećom, ovo je područje pripalo Distriktu Brčko, gdje su bolji uvjeti života nego u ostatku BiH, pa su se ljudi počeli vraćati na svoja ognjišta. Brojni su živote nastavili negdje drugdje, no veza s rodnim krajem i dalje je čvrsta.

Kad su se stvorili uvjeti poslije 2000. godine, počele su se obnavljati obiteljske kuće, imanja, iako su brojni nastavili živjeti vani, oni godišnje često dolaze - dodaje fra Antunović.

Obnova župne crkve započela je 2012. godine.

- Sve do 2012. godine mise su se slavile u Pastoralnom centru, jednoj manjoj kapelici, jer ova župa ima tri crkve i nekoliko kapelica. Mnogo vremena je postojala dilema da li se isplati obnavljati ovu crkvu. Bila je toliko devastirana da je to bila pustoš. Mi svećenici smo željeli vratiti narodu sjećanje, onoliko koliko je to moguće, na prvotni izgled crkve i angažirali smo najbolje projektante i građevinare - kazao je fra Martin.

Fra Martin Antunović.

Fra Martin Antunović.

Župnik ističe da je projekt uspio jer je sačuvana memorija.

- To je, prije svega, vanjski izgled crkve. Ostao je isti. Također i oltar s kompletnim prezbiterijem. Samo nismo uspjeli sačuvati freske, ali je sačuvan Križni put, koji je ovdje postavljen te kip sv. Ante, koji je po mnogo čemu specifičan - dodaje.

Postavljene su i moderno izgrađene ispovjedaonice te druge popratni sadržaji koji cijelom prostoru daju posebnu notu.

- Ako prođete kroz sela naše župe, vidjet ćete da su to moderno uređene kuće, jako lijepa dvorišta i njihova unutrašnjost. Jednostavno, oni žive negdje vani, ali rado dolaze u svoj rodni kraj i vezani su uz crkvu. I prije rata ali i danas poslije rata. Crkva je bila čimbenik broj 1 koji je okupljao narod - zaključio je župnik fra Martin Antunović.

Hrvati-katolici Bosanske Posavine religiozan su narod i jako drže do svojih svetinja, a da je tomu tako zorno pokazuje i ovaj primjer obnove župne crkve u Ulicama pokraj Brčkog.

(Autor: Anto Pranjkić)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće