Ispiši ovu stranicu

Nova afera u Oraškoj bolnici: Kupovali kisik od neovlaštene firme

Nakon pokretanja priče o nabavci kiseonika za liječenje pacijenata u Republici Srpskoj, u javnost su dospjeli podaci i o nabavkama kiseonika od neovlaštenih firmi i u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Konkretno su spomenute zdravstvene ustanove iz Orašja i Zenice. Iz bolnice u Orašju za N1 kažu da su obustavili daljnju nabavku kiseonika od navedene sporne firme Istrabenz plini, a Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona formiralo je krivični spis u vezi ove afere, prenosi N1 BA

Nakon što su objavljeni navodi o nabavci medicinskog kisika bolnice u Orašju i kupovini od firme “Istrabenz plini” iz Breze, koja, kako se tvrdi, za to nije imala dozvolu Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine, iz ove bolnice za N1 kažu kako obustavili daljnju nabavku kiseonika iz te firme.

“Županijska bolnica u Orašju je nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave ‘Nabava medicinskih plinova’ zaključila okvirni sporazum za nabavu medicinskih plinova s ponuditeljem Istrabenz plini d.o.o. Breza. Okvirni sporazum je zaključen dana 23.07.2021.godine na količinu od 35.000 kg kisika, do sada je isporučeno 8.000 kg kisika. Nakon što smo saznali iz medija za navode da Istrabenz plini d.o.o. Breza nema dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva, obustavili smo daljnju nabavu kisika od predmetnog ponuditelja“, rekao je za N1 prim. dr. med. Perica Jelečević, direktor Županijske bolnice u Orašju.

Iz ove bolnice dostavili su za N1 i certifikat kisika koji isporučuje firma Istrabenz plini d.o.o. Breza.

Obratili smo se i firmi Istrabenz plini u vezi ovih podataka, a oni su nas obavijestili da ne daju nikakve informacije za medije.

Preuzeto sa: N1 televizija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće