Ispiši ovu stranicu

Može li Orašje dobiti status grada

Općinsko vijeće Orašje i službeno je zatražilo da se Orašje proglasi gradom. Učinjeno je to na 3 sjednici vijeća održanoj 18. ožujka 2021 godine. Ideja da se Orašje proglasi gradom stara je više godina, no raniji pokušaji proglašenja Orašja gradom su propali.

Pitanje je može li Orašje postati gradom?

Naime, status gradova u FIBH reguliran je zakonom o lokalnoj samoupravi. Članak pet navedenog zakona kaže slijedeće.

-Grad je jedinica lokalne samouprave koja predstavlja urbanu, infrastrukturnu cjelinu povezanu svakodnevnim potrebama stanovništva. Grad se, osim ustavom, uspostavlja federalnim zakonom na osnovu sporazuma o udruživanju dviju ili više općina, odnosno odluke općinskog vijeća općine koja ispunjava propisane kriterije stava 1. ovog člana, a koja ima najmanje 30.000 stanovnika, odnosno u čijem gradskom središtu kao zaokruženom urbanom području živi najmanje 10.000 stanovnika. Grad u smislu ovog zakona predstavlja sjedište kantona i u slučaju neispunjavanja uvjeta iz stava 2. ovog člana. Izuzetno od uvjeta iz st. 1. i 2. ovog člana, gradom se može proglasiti općina od posebnog historijskog i kulturnog značaja

Prema navedenom vidimo da Orašje ne ispunjava prvi kriteriji, odnosno nema potrebno stanovništvo. No drugi kriteriji ispunjava, pošto je Orašje sjedište Posavskog kantona. Naime, znamo da se u Orašju nalazi Vlada Županije Posavske. Tu dolazimo i do trećeg kriterija, a to je općina od posebno historijskog i kulturnog značaja. Što je posebni historijski i kulturni značaj?

Radi se o jako širokom pojmu koji može biti tumačen na stotinu načina. Kulturni značaj može biti posebna narodna nošnja, a povijesni značaj neka davna bitka koja se odigrala u blizini općine. Dakle radi se o jako širokom pojmu, prema kojem se doslovce svaka općina u FBIH može proglasiti gradom.

SVE DO POLITIKE

Na kraju odluka da li će općina postati grad je na Federalnim institucijama. Zahtjev podnesen od strane općine treba da usvoji parlament Federacije BiH. Pošto su kriteriji jako široki, stvar je političke volje hoće li neka sredina dobiti status grada. Ako HDZ može u parlamentu isposlovati da Orašje postane gradom, onda će Orašje dobiti status grada. U 2019 godini FBIH je dobila čak šest novih gradova. Radi se o slijedećim gradovima, Čapljina, Ljubuški, Gradačac, Visoko, Srebrenik i Živinice.

Od navedenih gradova, primjerice Ljubuški je dobio status grada na temelju posebnog historijskog i kulturnog značaja, iako sam grad nema ni 5 tisuća stanovnika. Što je taj poseban značaj Ljubuškog, to vjerojatno nitko ne zna, a zakon to ne precizira.

S obzirom da postoji mogućnost da i Orašje bude proglašeno gradom, općinske vlasti trebale bi javnosti objasniti koje će promjene donijeti proglašenje općine Orašje gradom, što će taj grad obuhvaćati i kako će se to odraziti na živote stanovnika općine Orašje.

Autor: Mario Pejić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće