Ispiši ovu stranicu

Usvojen Proračun ŽP za 2021. godinu u iznosu 44.506.960 KM

Na XV. posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine ŽP, održanoj pod predsjedanjem Blaža Župarića, zastupnici su usvojili Proračun ŽP za 2021. godinu u iznosu 44.506.960 KM.

Prihodi i rashodi su približno isti, a suficit iznosi 4.000 KM. Ministrica financija Nada Ćulap je obrazlažući ovaj dokument, istaknula kako je od sredstava MMF-a, Vlada ŽP prebacila milijun KM za iduću godinu, od toga 400.000 KM kao pomoć zdravstvu, a 600 tisuća za gospodarstvo, budući je neizvjesna situacija s koronavirusom u idućoj godini. –„Proračunom su predviđena povećanja, uz ostalo, za pomoć pri stambenom zbrinjavanju mladih obitelji, s 50 tisuća na 80 tisuća KM, dok je 250.000 KM uvećanje ministarstvu branitelja, sukladno nedavno donesenom zakonu o dopunskim pravima branitelja u ŽP. Stotinu tisuća KM je uvećanje za projekte zaštite okoliša, dok je Grant za sport povećan za 60.000 KM, a izvjesna uvećanja su predviđena za održavanje cesta, kao i za prijevoz učenika“, navela je ministrica Ćulap kojoj je ovo bilo posljednje izlaganje u svojstvu ministrice financija, budući je izabrana za načelnicu općine Odžak.

Jednoglasnu potporu zastupnika dobio je Usvojen je Prijedlog zakona o izvršavanju Proračuna, a jednoglasnu potporu zastupnika dobio je zakon o pomoći mladim obiteljima kod rješavanja stambenog pitanja. Ovim zakonom se želi potaknuti mlade obitelji i olakšati im financijsko rješavanje njihovog stambenog pitanja s ciljem demografske obnove i smanjivanja odlaska mladih i poticanje povratka. Vlada će kroz 8 godina davati potporu od 1500 KM godišnje, plus dvije godine produžetka za svako novorođeno dijete, s tim da će potporu imati osobe koje do podnošenja prijave nisu starije od 40 godina. Već u ožujku ili travnju može se očekivati raspisivanje Javnog poziva po ovom Zakonu. –„Zakon je iznimno važan za opstanak, demografsku sliku, kao i demografsku obnovu, a isto tako će pomoći i razvoju gospodarstva na području Županije Posavske“, istaknuo je u svojoj izjavi predsjednik Skupštine Blaž Župarić.

Na sjednici je usvojen Nacrt Zakona o pravobraniteljstvu ŽP, kojim se uvodi nekoliko novina, među kojima i postupak izbora pravobranitelja putem Javnog natječaja, uz mogućnost ponavljanja mandata s tim da će se u idućih 60 dana održati Javne rasprave po ovom dokumentu. Zastupnici su primili k znanju Informaciju o stanju javnog reda i mira i sigurnosti prometa na cestama na području ŽP za 2019. godinu, a predsjednik Skupštine Blaž Župarić ustvrdio je kako će se o ovoj temi, ubuduće raspravljati u prvom kvartalu godine, a ne na koncu, kao što je sada bio slučaj. –„U 2020.godini održali smo 8 sjednica, donijeli 12 zakona, 48 drugih mjera, dva rebalansa proračuna i usvojili Proračun za iduću godinu, te još niz drugih odluka. Moramo biti zadovoljni s obzirom na vrijeme u kojem se nalazimo, ali što želim istaknuti kako su svi materijali koji su došli od strane Vlade, prošli kroz skupštinska zasjedanja“, istaknuo je Župarić.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće