Ispiši ovu stranicu

Branitelji iz općina Orašje i Domaljevac Šamac na Danu sjećanjana na žrtvu Vukovara

Orašje i Vukovar, dva grada heroja, povezani su brojnim događajima i simbolima, a jedan od njih je i tradicionalna „Kolona sjećanja Orašje-Vukovar“„.

Ove godine zbog pogoršane epidemiološke situacije, nije bilo organiziranog trodnevnog hodočašća branitelja, ali ipak Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata općine Orašje u suradnji sa UDiVDR-a Domaljevac-Šamac organizirala je Kolonu sjećanja Orašje-Vukovar, u posebnim uvjetima koje diktira pandemija koronavirusa. Kako je Vukovar proglašen mjestom posebnog pijeteta Domovinskog rata, predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s prostora općina Orašje i Domaljevac Šamac, u spomen na sve žrtve Vukovarske tragedije, jutros su se okupili u Orašju gdje su položili vijenac i upalili svijeće kraj Središnjeg Spomen obilježja. Potom je 50-tak branitelja osobnim prijevozom krenulo u Vukovar gdje će se danas, na ulicama grada heroja, pridružiti Koloni sjećanja koju će predvoditi hrvatski branitelji Vukovara zajedno sa članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata općine Orašje Ilija Mišković, tim je povodom izjavio kako je ovo trebalo biti 13. put da branitelji idu pješke prema gradu heroju Vukovaru, ali zbog poštivanja epidemioloških mjera prilagodili su se državnom protokolu i preporukama kriznih stožera u Hrvatskoj, pa su na put krenuli osobnim automobilima.

-„Ovo je 13-ta godina kako ja na neki način vodim Kolonu sjećanja. Krenuli smo i ovoga puta da bi se poklonili žrtvama Vukovara, odali počast svim poginulim braniteljima kako u Republici Hrvatskoj, u samom Vukovaru, tako s prostora naše općine i cijele BiH. U ovim danima u mislima nam je povezanost dva grada heroja Orašja i Vukovara. Vukovar je nažalost teško prošao u Domovinskome ratu, dao je velike žrtve, a unatoč hrabrom otporu nije se uspio obraniti i zaslužuje pijetet. Mi smo imali slične probleme i dosta smo trpjeli granatiranja i ogromna razaranja, ali velika je razlika, jer hvala Bogu nismo pali. Danas je blagdan u Republici Hrvatskoj, a Vukovar je proglašen mjestom posebnog pijeteta Domovinskog rata, pa se i ovim putem zahvaljujem Vladi RH koja je nakon skoro 30 godina donijela tu odluku“, kazao je Mišković.

Marijan Kopić ministar branitelja Vlade ŽP čestitao je prije svega Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata općine Orašje i predsjedniku Iliji Mišković na ustrajnosti organiziranja Kolone sjećanja Orašje-Vukovar čak i u vrijeme pandemije. Naglasio je kako ministarstvo branitelja Vlade ŽP od samog početka podržava ovakve aktivnosti kojima UDiVDR Orašje čuva od zaborava sjećanje na najveću žrtvu koju su dali branitelji, svoje živote i dijelove svojih tijela.

-„Danas je dan sjećanja na vukovarske žrtve, prije svega hrvatske branitelje koji su svoje živote utkali u temelje današnje slobode Hrvatske i svih njezinih građana. Danas se taj dan obilježava ne samo u Vukovaru, nego i u Bosni i Hercegovini, a i čitavom svijetu gdje žive Hrvati, jer se svi prisjećamo tog dana. Kada vidite Kolonu sjećanja u Vukovaru, onda je uistinu to sjećanje na veliku žrtvu, ali i veliki ponos na branitelje koji su se unatoč okruženju, herojski branili čak 87 dana. Nažalost nisu se obranili i zato je važno dostojanstveno i na primjeren način obilježiti taj dan, jer to svi naši hrvatski branitelji zaslužuju“, kazao je ministar Kopić.

 

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće