Ispiši ovu stranicu

Svečano obilježen Dan Općine Orašje

Prigodnim sadržajima danas je svečano obilježen Dan općine Orašje.

Jednodnevni program je započeo u Vidovicama gdje je u nazočnosti mještana, predstavnika MZ Vidovice, zatim Udruga iz Domovinskoga rata, izvršne i zakonodavne općinske i županijske vlasti, te institucija, političkih stranaka i gostiju, najprije otvorena Spomen soba u znak trajnog sjećanja za poginule hrabre branitelje, pripadnike 4. bojne 106 HVO oraške brigade koji su živote dali za oslobađanje tog posavskog prostora.

Presijecanjem vrpce, Spomen sobu su otvorili predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić i predsjednik MZ Vidovice Krešimir Matanović uz blagoslov župnika vlč. Josipa Senjaka. Potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće uz Spomen obilježje u Vidovicama.

Dan općine Orašje, vezuje se uz današnji dan 1992.godine, kada su postrojbe hrvatskih branitelja razbile i uništile neprijatelja i oslobodile okupirane Vidovice, a dva dana kasnije na isti način oslobođene su Kopanice, čime je zaokružen sadašnji teritorij općine Orašje. Ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić je naglasio dužnost prisjećanja na one koji su živote ugradili za oslobađanje Vidovica, te podsjetio kako je akcija pokazala složnost svih pripadnika postrojbi HVO-a s ovoga područja u nastojanju da vrate svoje. –„Dok smo živi mi koji smo iznijeli teret rata, promicat ćemo i čuvati uspomenu na herojstva obrane našega kraja, a nakon nas mlade generacije to trebaju nastaviti“, poručio je među ostalim u svojoj čestitki ministar Kopić.

Nakon Vidovica izaslanstva su položila vijence i uz Spomen obilježja u Orašju. Središnji dio obilježavanja bila je Svečana sjednica Općinskog vijeća Orašje, a zbog aktualne epidemiološke situacije i ograničenog okupljanja, sjednica je protekla bez nekolicine gostiju, iskrenih prijatelja Orašja i predstavnika općina i gradova iz RH, kao i predstavnika viših razina vlasti. Predsjednik OV Orašje Mario Oršolić podsjetio je na brojne važne odluke za općinu, koje su donijeli vijećnici tijekom četverogodišnjeg mandata i na naglasio kako je potvrđeno da se na temeljima prošlosti, budućnost gradi u sadašnjosti. Stoga je budućem sazivu OV poželio uspjeh u radu i da budu svjesni uloge koja će im biti povjerena.

U čestitki svim građanima općine Orašje, načelnik Stanko Vincetić je naglasio važnost ovoga datuma i nesebične žrtve branitelja koji su dali živote za općinu Orašje i sadašnju slobodu naroda ovoga kraja. Podsjetio je na brojne projekte koji su realizirani zajedničkim snagama, uz zahvalnost Vladama ŽP, FBiH, RH, međunarodnim organizacijama i drugim razinama vlasti. Vincetić je u prvi plan stavio otvorenje sportske dvorane, nekoliko infrastrukturnih investicija u Gospodarskoj zoni, uređenje i rekonstrukcija VIII. ulice, proširenje mreže ulične rasvjete, kanalizacija u MZ Ugljara i D. Mahala, Centar za mentalno zdravlje, izgradnja Centra obrane od poplava i nadvišenje Savskog nasipa, asfaltiranje dionice Magistralne ceste do Lepnice, hladnjača i niz drugih projekata u svim Mjesnim zajednicama koje nisu bile nimalo zapostavljene.

–„Vjerujem da će u novom sazivu OV, kao i u prethodnom, sjediti odgovorni ljudi kako bi općina Orašje nastavila biti lider u ovom dijelu BiH, osobito kroz prekograničnu suradnju i napredak u gospodarstvu koji bi osigurao dovoljno kvalitetna radna mjesta“, poručio je načelnik Vincetić. Pozdravne riječi na kraju su uputili Ivan Bandić i Đuro Topić, a u glazbenom dijelu programa nastupile su sestre Ilišević.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće