Ispiši ovu stranicu

Egzistencijalna naknada za branitelje mlađe od 57 g. u ŽP

Skupština ŽP na današnjoj 14. sjednici usvojila je Zakon o izmjena i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja u ŽP.

Ministar branitelja Marijan Kopić predstavljajući prijedlog, naglasio je kako se ovim izmjenama brišu određena prava i umjesto njih uvodi egzistencijalna naknada mlađim od 57 godina, te proširenje prava branitelja na liječenje na sekundarnoj i tercijarnoj razini, pri čemu će biti oslobođeni plaćanja osobnog sudjelovanja, bez obzira jesu li u radnom odnosu. –„Svjesni smo aktualne situacije, ali ovim mjerama želimo i u postojećim uvjetima pomoći najranjivijoj skupini branitelja. U izradi zakona aktivno su sudjelovale Udruge iz Domovinskoga rata, Ministarstvo zdravstva i socijalne politike i predsjednik Vlade“, naglasio je ministar Kopić.

U ime predlagača Vlade ŽP, predsjednik Đuro Topić je kazao kako je Vlada amandmanski djelovala na ovaj prijedlog da osobe koje su tijekom Domovinskog rata imale radnu obvezu, također imaju pravo na egistencijalnu naknadu. Uvjet je za sve kategorije branitelja, minimalno godina dana provedena u vojnim formacijama, odnosno u radnoj obvezi, te godina dana na Zavodu za zapošljavanje, a visina dodatka iznosi 4 KM po mjesecu provedenom u vojsci ili radnoj obvezi. Za primjenu i realizaciju ovih mjera u Proračunu ŽP je potrebno osigurati dodatnih 300.000 KM. –„Zakonom će biti ispravljena jedna nepravda koja je dugo trajala na području prije svega općine Orašje, za sve one koji su cijeli rat proveli na području Županije Posavske, a bili su raspoređeni od strane Ureda obrane u radnu obvezu“, kazao je predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić.

Zastupnici su pozdravili i podržali usvajanje zakona, s tim da je prijedlog pojedinih zastupnika išao u smjeru smanjenja dužine prijave na Zavodu, sa 12 na jedan mjesec. Predsjednik Topić je pojasnio kako je ova odredba od godinu dana usklađena s federalnim zakonom i ukoliko bi se smanjila u županijskom zakonu, u neravnopravan položaj doveli bi se branitelji čija su prava regulirana na federalnoj razini.

Na sjednici je usvojen i Nacrt Zakona o pomoći mladim obiteljima kod rješavanja stambenog pitanja, koji će biti upućen u javnu raspravu u idućih mjesec dana u sve tri općine u županiji. Nacrt zakona je dodatno pojasnio predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, te istaknuo kako je cilj pomoći mladima, a time doprinijeti demografskom oporavku Županije Posavske, kao najvećem problemu ovog, ali i šireg područja. Usvajanje zakona očekuje se do konca ove godine. Blaž Župarić predsjednik Skupštine ŽP u izjavi nakon sjednice istaknuo je kako će zakon sigurno dati veliku potporu mladima u njihovoj odluci opstanka na ovim područjima, a isto tako u financijskom smislu će im značiti od pomoći da mogu steći prvu nekretninu ili dogradnju stečene. Zastupnici su primili k znanju informaciju o Dokumentu okvirnoga Proračuna ŽP, za razdoblje 2021.-2023.godina. Sjednica je održana uz poštivanje svih epidemioloških mjera koje su na snazi.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće