Ispiši ovu stranicu

Međunarodni dan slijepih i slabovidnih osoba

Danas je Međunarodni dan slijepih i slabovidnih osoba ili Dan bijelog štapa, koji se u svijetu obilježava s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

U BiH živi više od 5.000 osoba sa oštećenjem vida, a njihova svakodnevica obilježena je, nažalost, poteškoćama u zapošljavanju, neadekvatnim informiranjem u tehnikama dostupnim slijepim osobama, te u nabavci tehničkih pomagala.

Udruga slijepih i slabovidnih osoba ŽP sa sjedištem u Orašju, zadnjih godina konstantno broji između 140 i 150 uglavnom starijih osoba s područja općina Orašje, Odžak i Domaljevac Šamac, od kojih je najveći broj s područja oraške općine.

Udruga nema stalni izvor financiranja, a sredstva potrebna za rad, prikuplja kroz iznajmljivanje poslovnog prostora, zatim od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, te iz Proračuna županije i općina kroz sudjelovanje na Javnim pozivima.

–„Zbog situacije s pandemijom koronavirusa, ove godine neće biti organiziranog okupljanja u povodu Dana bijelog štapa.

Umjesto zajedničkog ručka, našim članovima slabijeg imovnog stanja podijelit ćemo novčanu pomoć u visini 50 KM za nabavku zimnice“, kazao je predsjednik Udruge prof. Zvonko Baotić.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće