Ispiši ovu stranicu

Povratnik iz Švicarske gradi bike-stazu

Posavska županija životno je vezana za riječne nasipe, svoje bedeme sigurnosti koji je štite od hirovitih rijeka što se protežu većim dijelom uz Savu i manjim uz rijeku Bosnu u dužini od oko 70 kilometara.

I dok je trajala njihova obnova na razinu stogodišnjih voda, nije se ni razmišljalo o turističkim mogućnostima nasipa.

Ipak, nakon toliko godina čekanja, pružanja biciklističke staze kojom bi se spojile tri posavske općine na poseban i prirodan način, projekt više nije samo u maštanju brojnih zaljubljenika tog u Posavini popularnog prijevoznog sredstva – bicikla, kojemu je u Orašju čak postavljena i skulptura “Posavka na biciklu”.

Radi poticanja turizma pokrenut je projekt izgradnje biciklističke staze po kruni nasipa u dužini od 18 kilometara, od Pruda do Svilaja.

U projekt izgradnje biciklističke staze u općini Odžak, u kojem sudjeluju i Općina Odžak i UNDP, uključen je povratnik iz Švicarske Mišo Jeleč.

Uređenje zemljišta Vratio se u Posavinu 2008. i otvorio motel “Nova lađa” uz Savu u mjestu Novi Grad nadomak područja gdje lijevu i desnu obalu rijeke spaja most u okviru koridora Vc.

– Nakon 25 godina rada u Švicarskoj prevladala je ljubav prema mome rodnom kraju i odlučio sam se za povratak i sagradio motel kako bih i dalje ostao poduzetnik.

Ovaj projekt s biciklističkom stazom samo je još jedan dio iste turističke priče.

Dobio sam projekt gradnje biciklističke staze od Svilaja do Pruda u dužini od 18 kilometara.

U okviru projekta dobivamo 15 bicikla i objekt za njihovo spremanje.

Nakon ovoga projekta aktivirat ću se i na gradnji i uređenju manje luke tj. keja za usidravanje brodica i čamaca – kaže nam Mišo.

Još jednu povratničku priču doznajemo od povratnika, također iz Švicarske, Bože Benića iz Osječka koji informatičko znanje prenosi uspješno i u BiH.

Kako je Božo zaljubljenik u biciklizam s više od 100.000 prijeđenih kilometara, kaže nam kako bi još jedna staza u Odžaku uređenjem zemljišta i kanalske mreže na području mjesnih zajednica Donja Dubica, Novi Grad i Osječak imala veliku turističku priču.

Oko 100 kilometara – Uređenjem zemljišta dobilo se 28 novih mostova i cesta, više od 20 km novouređenih, koji bi se mogli koristiti za fantastične biciklističke staze.

To je jedan dio tzv. donjih sela općine Odžak. Gornja sela već imaju poljske ceste, neke su čak i asfaltirane, a mogle bi se iskoristiti kao biciklističke staze kroz prirodu.

Sve skupa kad se spoji s biciklističkim stazama koje su planirane na nasipu, bilo bi oko 100 km biciklističkih staza samo u općini Odžak, što bi na razini BiH bio veliki, pionirski posao – smatra Benić.

Uz sve to, nije beznačajno ni povećanje prometne sigurnosti jer upravo tom relacijom uz nasip proteže se i frekventna magistralna prometnica od Orašja preko Domaljevca prema Šamcu i Odžaku.

Ako bi se i ostale dvije posavske općine probudile i krenule ususret ovome projektu, pa preko Domaljevca do Orašja spojile Posavsku županiju, bila bi to jedinstvena turistička priča Posavine.

Izvor:Vecernji

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće