Ispiši ovu stranicu

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović boravio u dvodnevnom radnom posjetu ŽP

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović boravio je u dvodnevnom radnom posjetu Županiji Posavskoj.

Nakon sudjelovanja u sadržajima obilježavanja Dana sjećanja u Posavskoj Mahali u općini Odžak, posjetio je općinu Domaljevac Šamac, a danas je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić upriličio prijem za predsjednika Čovića u Vladi ŽP u Orašju. Sastanku su bili nazočni predstavnici županijske i općinske vlasti, uz ostale predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić, te dužnosnici među kojima Ivo Vincetić dopredsjednik HDZ BiH, Mato Jozić, ministar u Vladi Federacije BiH, Marijan Klaić, predsjednik UBHH Prsten BiH i drugi.
Predsjednik Topić je u ime domaćina zahvalio predsjedniku Čoviću što je posjetio ŽP, po drugi put u vrijeme krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, te kazao kako je dr. Čović prisutne poznao s aktivnostima koje državna i federalna razina vlasti čine kako bi se smanjili efekti krize na području svih županija pa i Županije Posavske.
-„Predsjednika Čovića smo upoznali što smo učinili da kontroliramo ovu situaciju,koja je još uvijek zadovoljavajuća. Više smo razgovarali o gospodarstvu i stanju u Proračunu, odnosno pripremi izmjena i dopuna Proračuna ŽP. Kad je u pitanju zdravstveni sustav i pomoć gospodarstvu, naglašeno je kako je veliki teret krize na plećima Županija, što se osjetilo i na proračunu naše Županije. Očekujemo da pomoć viših razina prema Županijama bude i konkretnija i veća, kako bi smo svi skupa što prije mogli normalizirati stanje, prvenstveno kad su u pitanju ekonomija i radna mjesta. Također očekujemo podršku kad je u pitanju regulacija stanja na granici, nastavak pomoći zdravstvenim ustanovama na području ŽP i pomoć iz RH, u čemu nam predsjednik Čović pomaže i vjerujem kako će se situacija na našem području vrlo brzo normalizirati“, naglasio je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić.

U izjavi za medije predsjednik Čović je kazao kako su iskoristili sastanak u Orašju za razmjenu informacija o potezima državne i federalne razine vlasti, kako bi spriječili sve negativne utjecaje u novonastaloj situaciji. Rekao je kako je prvi dio aktivnosti već proveden i pomoć viših razina vlasti bit će realizirana. –„Dodatnim aranžmanima mora se osigurati proračunska stabilnost uz oporavak svih subjekata koje je utjecaj pandemije pogodio. Osiguranje normalnog života ljudi i funkcioniranja svih institucija, uključujući i zdravstveni sustav, mora biti osiguran. U idućem razdoblju pojačat ćemo aktivnosti, zajedničke sastanke i komunikaciju između svih razina“, istaknuo je predsjednik Čović.
U osvrtu na aktualnu situaciju dr. Čović je kazao kako pandemija lagano dolazi u okvire nekog normalnog, te izrazio nadanja da će u narednih 7-8 dana stožeri praktički i završiti taj dio aktivnosti i time normalizirati život, osobito u gospodarskom smislu, ali svakako mjere opreza treba i dalje pratiti. –„Vjerujem kako će sredstva koja su planirana od MMF-a sasvim brzo doći i ovdje, te da će transfer nižim razinama vlasti obuhvatiti tri općine ŽP. Kroz osmi-deveti mjesec bit će aktualan još jedan aranžman u smislu pomoći koju više razine vlasti uzimaju od svjetskih financijskih institucija, što bi do kraja pomoglo stabiliziranju planiranog Proračuna i završetku godine bez deficita. Treba nastaviti onom dinamikom kako je planirano, bez obzira o kojem resoru govorimo“, naglasio je dr. Čović, te se osvrnuo i na probleme u zdravstvu.
-„Zdravstvene institucije trebaju imati vrlo jasan iskaz potreba kad je u pitanju Federalno ministarstvo zdravstva, tako da trajno saniramo ovu oblast. Upravo zbog koronavirusa to možemo trajno napraviti i osigurati normalno poslovanje tih institucija, uz osiguranje nužne opreme za osnovni standard. Činjenica je da se trebamo redovito ovako sastajati, razmjenjivati informacije i pratiti sve aktivnosti“, kazao je dr. Čović.
Na kraju izjave dr. Čović je prokomentirao i aktualne izbore za Sabor RH, kao i lokalne izbore u BiH. –„ Narednih mjesec i pol dana moramo se angažirati za 11. izbornu jedinicu i vjerujem da će predsjednik Vlade RH Andrej Plenković idućeg tjedna, posjetiti Hercegovinu i Mostar, a u narednih dvadesetak dana također doći i ovdje. Neće biti nikakvih predizbornih skupova, ali ćemo imati razgovore kako bi olakšali našu međusobnu komunikaciju i pomoć. Nakon toga vidjet ćemo kako će završiti priča o Središnjem izbornom povjerenstvu, njihovim odlukama i načinu njihova biranja. Pripravni smo za lokalne izbore i normalno, tu će nam trebati, sad govorim kao stranački čovjek, značajna aktivnost i u Posavini, jer trebamo kao u drugim sredinama i ovdje imati većine u općinskim vijećima i naše načelnike, kako bi osigurali daljnje provođenje svih projekata kojih nije baš malo u narednom vremenu. Ovom sazivu Vlade u ŽP sugeriram potrebu dinamiziranja projekata, jer ovaj prostor koliko god danas izgleda puno ljepši i bolji nego prije 10 ili 20 godina, smatram kako tu ne treba stati, već taj standard podizati, jer za to postoje svi preduvjeti. U svakom slučaju, sve razine vlasti u BiH, gdje ih mi zastupamo kao predstavnici Hrvata, potpuno surađuju s Vladom i u naše tri općine u ŽP, što smo i ovaj put pokazali kroz razgovore i konkretne projekte“, zaključio je u obraćanju novinarima predsjednik dr. Dragan Čović.

Boravak u Županiji Posavskoj predsjednik HDZ BiH Dragan Čović završio je sastankom s OO HDZ BiH Orašje i načelnikom općine Stankom Vincetićem. Domaćini su upoznali predsjednika Čovića sa svim mjerama koje je općina Orašje već poduzela, subvencioniranjem i olakšicama u novonastalim okolnostima, kao i planiranim aktivnostima kako bi se održala stabilnost i pomoglo svim izravno pogođenim granama gospodarstva. Istaknuto je kako subvencije prema svim subjektima moraju imati efektan učinak kako bi se negativni ekonomski utjecaji smanjili na minimum. Također, na sastanku su predočeni glavni prioriteti i infrastrukturni projekti koji se planiraju pokrenuti nakon olakšavanja epidemioloških mjera. Stranački dužnosnici su razgovarali i o raspisivanju lokalnih izbora, te pripremama koje slijede u predstojećem razdoblju. Predsjednik dr. Čović dao je punu potporu svim aktivnostima koje općinska razina provodi uz uključivanje viših razina vlasti koje moraju dati svoj konkretan doprinos i solidariziranju s lokalnim razinama vlasti.

Dr. Dragan Čović jučer je posjetio i općinu Domaljevac Šamac, te razgovarao sa Zvonkom Iljazovićem, predsjednikom OO HDZ-a BiH Domaljevac – Šamac, užim predsjedništvom i Stjepanom Piljićem, načelnikom općine Domaljevac Šamac. Načelnik Piljić je prezentirao trenutno stanje u općini, te govorio o aktualnim projektima i razvoju općine. Istaknuta je potreba posebne pomoći gospodarskim i ekonomskim mjerama svim gospodarstvenicima, kako bi lakše prebrodili utjecaj pandemije koronavirusa. Na sastanku je razgovarano i o osiguravanju dodatnih financijskih sredstava za poticaj ugroženog gospodarskog sektora, ali i žitelja pogođenih pandemijom. Zvonko Iljazović predsjednik OO HDZ-a BiH Domaljevac – Šamac prezentirao je stranačke aktivnosti i dio priprema koje stranka provodi za lokalne izbore. Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović nazočne je upoznao s aktualnom političkom situacijom, podržao navedene projekte, te iskazao pomoć pri rješavanju određenih pitanja. Kroz razgovor je naglašena i važnost lokalnih izbora u BiH, a izborni proces mora ispunjavati nužne zakonske preduvjete i biti odvojeno od političkog utjecaja.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće