Ispiši ovu stranicu

Fondacija FAMI uručila donaciju Domu zdravlja Orašje

Dom zdravlja Orašje jedna je od zdravstvenih ustanova u BiH koja je dobila pomoć za patronažne sestre. Sredstvima Vlade Švicarske,

Projekt jačanja sestrinstva u BiH (ProSes) osigurao je pomoć u vidu osobne zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava za patronažne sestre u 16 Domova zdravlja, u vrijednosti od 64.225,00 KM. Domu zdravlja Orašje donacija je uručena danas, a sastoji se od paketa zaštitne opreme: zaštitnih odijela, kapa, rukavica, maski, zaštite za obuću, te sredstava za dezinfekciju ruku. Pored toga, projekt je nabavio i zaštitne vizire koje je besplatno izradio Univerzitet u Zenici (uz podršku USAID-ovog programa „Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative“ (BHRI)” koji implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM)). Iz JU „Dom zdravlja Orašje“, na čelu s ravnateljem dr Ivanom Benkovićem, izrazili su zahvalnost Vladi Švicarske, Ženevskoj univerzitetskoj bolnici i Fondaciji FAMI u BiH na doniranim paketima zaštitne opreme, kao i dosadašnjoj pomoći i dobroj suradnji.
S obzirom da je pandemija COVID-19 novo iskustvo za sve zdravstvene djelatnike, značaj usluga koje pružaju medicinske sestre/tehničari tijekom pandemije, postao je očigledniji nego ikada prije. Adekvatnom zaštitom medicinskih sestara sprečava se mogućnost njihovog inficiranja i obolijevanja, kao i zaštita zdravlja pacijenata. Patronažnim sestrama bit će osigurana i edukacija putem video materijala i online obuke, a onima koji budu iskazali potrebu u narednom razdoblju pružit će se i psihološka podrška u suradnji s Projektom mentalnog zdravlja u BiH. Projekt jačanja sestrinstva u BiH od 2012. godine intenzivno pruža potporu relevantnim partnerima u oblasti reguliranja sestrinske profesije, standardizacije usluga, obrazovanja medicinskih sestara i jačanja strukovnih udruženja. Financijsku potporu za realizaciju projekta osigurala je Vlada Švicarske, a provode ga Fondacija fami (BiH ) i Ženevska univerzitetska bolnica.
U ŽP donaciju je dobio i Dom zdravlja Odžak, a sva donirana oprema će biti isporučena do 22. o.mj.

Galerija slika

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće