Ispiši ovu stranicu

28. obljetnica 106. HVO brigade Orašje

Danas 15. svibnja prigodno se obilježava 28. obljetnica 106. HVO brigade Orašje.

Tim je povodom Organizacijski odbor čestitao značajan datum svim obiteljima poginulih branitelja, RVI, dragovoljcima, veteranima Domovinskoga rata, svim bivšim pripadnicima 106. br. HVO Orašje, kao i svim građanima. Čestitku u povodu 28. obljetnice osnutka brigada uputio je svim bivšim pripadnicima HVO od 101. HVO Bosansko-brodske, 102. HVO Odžačke, 103 HVO Derventske, 104. HVO Domaljevac-Šamac, 105. HVO Modričke, 106. HVO Oraške, 107. HVO Gradačačke, 108. HVO brigade Ravne Brčko i 115. brigade HVO Tuzla Soli, Marijan Arlović, predsjednik Zajednice podružnica udruga dragovoljaca i veterana HVO Županije Posavske.

U povodu 28. obljetnice osnutka 106. brigade HVO Orašje danas su najprije vijenci položeni uz Spomen obilježje u „Polju“ u Vidovicama, a potom je u Orašju održana sveta misa u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Orašju. Vijenci su položeni uz Spomen obilježja u Orašju. Uz ostale, u izaslanstvima koji su položili vijence bili su predstavnici Udruga iz Domovinskoga rata, zapovjednici brigada, predstavnici zakonodavne i izvršne županijske i općinske vlasti među kojima su bili predsjednici Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić.

U povodu 28. obljetnice 106. HVO brigade Orašje prigodne riječi uputio je u ime ministarstva branitelja i Vlade ŽP, te u svoje osobno i ministar Marijan Kopić:
-Budući da shvaćamo ozbiljnost situacije oko nastale pandemije, u takvim okolnostima prilagođavamo i naše aktivnosti oko obilježavanja obljetnice 106. brigade HVO-a Orašje. Svakako da ne postoje okolnosti, koje bi nas branitelje spriječile da se prisjetimo početaka Domovinskog rata i aktivnosti oko organizacije Oraškog bojišta. Prije svega što je taj dan ujedno i komemoracija na sve žrtve srpske agresije na ovome području.
Zadužbina naših poginulih branitelja, kao i svih branitelja uopće, nas obvezuje da iskazujemo poseban pietet prema Domovinskom ratu kao temelju opstojnosti Hrvata na ovom području. A tako ćemo se odnositi i u buduće bez obzira na okolnosti koje nas samo mogu usmjeriti da mijenjamo načine na koji ćemo se postaviti u odnosu na nastalu situaciju. U vremenu kad ponovo revidiramo status branitelja u ovoj državi dolazi nam i pandemija coronavirusom što samo može usporiti te aktivnosti, ali ih neće zaustaviti. Siguran sam da ćemo i u Županiji Posavskoj ovu godinu status razvojačenog branitelja postaviti na jednu višu razinu.
Čast mi je i zadovoljstvo danas, podijeliti naš ponos za 28. rođendan naše pobjedničke brigade, a u istom trenutku i tužno sjećanje na sve poginule pripadnike 106.brigade HVO-a – 271 poginuli branitelj iz 106. brigade, kojih se danas s ponosom i pijetetom prisjećamo jer su dali najveću žrtvu svoje živote braneći svoje obitelji, ognjišta, svetinje, i običaje naših pradjedova braneći Domovinu i našu dragu nam Posavinu.
Zbog njih smo dužni učiti našu djecu i unuke, prenositi na mlade koji će živjeti na ovom prostoru poslije nas, da znaju istinu o Domovinskom ratu, kako se krvavo rađala sloboda. Životi vitezova HVO-a i dijelovi njihovih tijela ugrađeni su u temelje naše slobode. Danas sa velikim ponosom možemo reći da njihova žrtva nije bila uzaludna, jer žive u nama, u svakom mirnom i spokojnom danu našeg herojski obranjenog prostora. Obitelji i preživjeli pripadnici 106. HVO brigade mog, uzdignute glave i čista obraza živjeti na ovim prostorima koje smo viteški obranili, a iza svih naših borbi, na ovom području ostavljen je u najpozitivnijem smislu riječi, herojski i pobjednički trag, istaknuo je ministar branitelja u Vladi Županije Posavske Marijan Kopić.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće