Ispiši ovu stranicu

Potpisani ugovori s 55 gospodarskih subjekata s područja ŽP

Ministarstvo gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP u svojem programu rada za 2019.godinu imalo je, obzirom na planirani proračun i rebalans donesen početkom prosinca, na raspolaganju dodatna sredstva u Grantu za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga.

Odlukom Vlade ŽP da prihvati prijedlog ministarstva, osigurana su dodatna sredstva u iznosu 150.000 KM i na taj način je dio sredstava vraćen tamo gdje izvorno i pripadaju, obzirom na uplate poreza na dobit od strane poduzeća i obrta. naglasio je Dragutin Živković ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP.
Obzirom da su stvoreni novi uvjeti, Dragutin Živković ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP ističe kako je ministarstvo objavilo novi Javni poziv 22.studenog kako bi poduzetnicima i obrtnicima koji nisu zadovoljili opće kriterije po pozivu od sredine kolovoza, omogućili da ponovno apliciraju po tri poziva i dođu do sredstava u ukupnom iznosu 355.000 KM. -“Iako smo imali relativno malo vremena, velikim angažmanom povjerenstva i ministarstva i uz podršku Vlade ŽP, uspjeli smo završiti ovaj Javni poziv koncem prošle godine i ovih dana u ministarstvu gospodarstva, rada i prostornog uređenja u Orašju i Odžaku upriličili potpisivanje ugovora s 55 gospodarskih subjekata s područja ŽP”, kazao je ministar Živković.
Po Javnom pozivu za dodjelu nepovratnih financijskih sredstava namijenjenih regresiranju kamata na investicijske i kredite za nabavku obrtnih sredstava, pravo je ostvarilo 19 poduzetnika i obrtnika u ukupnom iznosu od 59.898 KM, što je, ističe ministar Živković, izuzetno dobar rezultat i za ministarstvo i za poduzetnike, obzirom da su u svom poslovanju angažirali značajna kreditna sredstva, što kroz investicije, što kroz sufinanciranje kamata na kredite za obrtna sredstva. Na Javni poziv za odabir korisnika nepovratnih financijskih sredstava namijenjenih sufinanciranju troškova nabavke osnovnih sredstava prijavilo se 49 poduzeća i obrta, te ostvarilo pravo na sufinanciranje u iznosu od 237.492 KM. Po osnovu Javnog poziva za potporu razvoju Zadruga, na temelju investicijskog programa dodijeljena su sredstva u iznosu 50.000 KM jednoj zadruzi za nabavku osnovnih sredstava u djelatnosti ratarstva, povrtlarstva i voćarstva.
Govoreći o utroška sredstava u Grantu za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga, ministar Živković je naglasio kako je kroz oba Javna poziva ukupno utrošeno 1.150.000 KM. U prvom pozivu je utrošeno 794.112 KM i u njemu su angažirana sredstva za obveze iz prethodnih godina na temelju Javnih poziva iz 2016. 17. i 18. godine. Od toga za podršku novoosnovanim obrtima za 29 obrta podijeljeno je 37.104 KM, za sufinanciranje upošljavanja neuposlenih osoba 39.025 KM, sredstva za subvencioniranje troškova prekvalifikacije i dokvalifikacije u iznosu 3.490.KM iskoristila su 3 subjekta, za regresiranje kamata na investicijske kredite i kredite za nabavku obrtnih sredstava isplaćeno je 82.034 KM, te za potporu za sufinanciranje troškova nabavke osnovnih sredstava sredstva je dobilo 65 gospodarskih subjekata u ukupnom iznosu 340.316 KM.
Ministar Živković je poželio poduzetnicima uspjeh u radu i najavio sufinanciranje određenih programa i u 2020. godini. –”Nadamo se kako će sredstva doprinijeti njihovom uspješnijem poslovanju i boljem pozicioniranju na tržištu. U ministarstvu smo izuzetno zadovoljni realizacijom Javnih poziva, a poslodavci i obrtnici su također iskazali zadovoljstvo i nadu da će i ove godine imati potporu od strane ministarstva gospodarstva. Vjerujem kako ćemo već u prvom tromjesečju predočiti plan sufinanciranja određenih programa i do konca ožujka imati usuglašene programe za poticanje razvoja poduzeća, obrta i zadruga”, naglasio je ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP Dragutin Živković.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće