Ispiši ovu stranicu

Održana Javna rasprava o Nacrtu Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći u ŽP

U Županiji Posavskoj trenutno je na snazi Zakon o pružanju pravne pomoći iz 2010.godine, a dosadašnja primjena ukazala je na postojanje određenih manjkavosti koje je neophodno ukloniti kako bi se osigurao efikasan i djelotvoran pristup pravdi.

Iz tog razloga u Domaljevcu u dvorani za sjednice Skupštine ŽP, održana je Javna rasprava o Nacrtu Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći u ŽP koju je, temeljem Zaključka Skupštine ŽP, uputilo Ministarstvo pravosuđa i uprave ŽP. Dokument su predstavili direktorica Zavoda Melita Huseinović i djelatnik pravne službe u zavodu, a na javnoj raspravi sudjelovali su i ministar Pero Radić, te predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić. Rasprava je protekla u vrlo dobrom ozračju, bilo je dosta dobrih prijedloga i sugestija, pogotovo od Udruženja „Vaša prava u BiH“ iz Tuzle koje ima bogatu praksu i iskustvo u ovoj problematici.
-“Zavod je pravi primjer ekonomske opravdanosti, jer se radi o instituciji koja vrlo kvalitetno radi svoj posao i pruža besplatnu pravnu pomoć korisnicima svih socijalno osjetljivih kategorija, kojih na žalost imamo u sve većem broju na ovom području. Novim zakonskim okvirom proširili smo potencijalni broj korisnika na osobe kojima je oduzeta poslovna sposobnost, duševno oboljele osobe, na tražitelje azila i osobe pod supsidijarnom ili privremenom zaštitom, te osobe u postupku protjerivanja, apatrid i žrtve trgovine ljudima. Posebno me raduje da smo predvidjeli i dijete u skladu s Konvencijom o pravima djeteta, gdje smo zaštitili djecu koja su lišena roditeljske sredine, da imaju pravo na pravnu pomoć, jer pravo i dobro djeteta treba svima biti prioritet”, naglasio je Pero Radić ministar pravosuđa i uprave u Vladi ŽP.
Radić je istaknuo kako je Zavod opravdao svoju ekonomsku opstojnost, te izrazio nadu da će novim zakonskim okvirom ovo područje biti još bolje uređeno. Ušteda za građane za odvjetničke usluge po srednjoj odvjetničkoj tarifi, u protekloj godini iznosila je 68.160 KM. Zavod kao proračunski korisnik u 2019.godini imao je osigurana sredstva u visini od blizu 79.000 KM, a po riječima ministra Radića, donošenje novog zakona neće dodatno opteretiti proračun Vlade ŽP. Cilj je, navodi Radić, olakšati rad Zavoda, ali također omogućiti i proširenje potencijalnih korisnika da ostvare svoja temeljna ljudska prava i bez obzira na socijalne prilike, da imaju jednak pristup pravdi.
Znakovito je da su na Javnoj raspravi izostali predstavnici Javnih ustanova i udruga koji su relevantni iz ovog sektora i naslonjeni na rad Zavoda i same korisnike. Ministar Radić je kazao kako će vrlo brzo biti urađen konačan Nacrt Zakona koji će se naći na jednoj od sjednica Vlade ŽP. Po njegovoj procjeni, Vlada će do kraja mjeseca utvrditi konačan Prijedlog Zakona koji bi se u Skupštinskoj proceduri mogao naći već u veljači.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće