Ispiši ovu stranicu

Obilježena obljetnica smrti posavske glumačke legende Ive Gregurevića

U cilju očuvanja trajne uspomene na posavsku glumačku legendu Ivu Gregurevića i u povodu obilježavanja 1.obljetnice smrti velikana hrvatskog glumišta, Udruga „Dani hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ Orašje organizirala je na groblju Karaula u D.Mahali, postavljanje biste na njegovu grobu.

Umjetničko djelo je rad Akademskog kipara Ante Jurkića iz Tramošnice, koji je naglasio kako je bista izlivena po njegovoj ideji u bronci i kamenu, a skupa s postoljem teži blizu 300 kg. Skulptura je kaže, njegov doživljaj Ive kojeg poznaje kao takvog. –„Ivo je živa zagonetka i mogao sam napraviti u stotinu varijanti, ali sam iskoristio njegovu nonšalantnost i trudio se da bude što egzaktnije, jednostavno i da posjeduje njegovu osebujnost. Podijelio sam je u dva segmenta i malo dodao simbolike. Kako nije doživio duboku starost, ubacio sam brončanu liniju života koja je prekinuta s križem. Vjerujte, tek kada smo postavljali spomenik shvatio sam da ga ipak nema i tad mi je bilo najteže, ali naravno, Ivo i dalje živi u meni i svima nama koji smo ga okruživali i poznavali njegovu dušu“, kazao je Jurkić, te izrazio zadovoljstvo odlukom da se festival ne reducira, nego da se povećaju sredstva kako bi se podigao na veću razinu i da se rodna kuća pretvori u muzej.
Ivin grob u rodnoj D.Mahali posjetio je dr.Dragan Čović predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uz kojeg su bili visoki dužnosnici i članovi Organizacijskog odbora festivala Dani hrvatskog filma u Orašju. Nakon što su položili vijence i upalili svijeće, opijelo je molio fra Marko Oršolić. Uz predsjednika Organizacijskog odbora Ilju Benkovića, među ostalim bili su predsjednik FBiH Marinko Čavara, ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, ministar pravde Mato Jozić, Mijo Marić predsjednik Hrvatske Matice iseljenika, konzul RH u BiH Ivan Bandić, zatim predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i športa ŽP Ana Andrić, načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, te članovi Odbora Marijan Klaić i Ivo Vincetić, kao i predstavnici MZ D.Mahala.
Prije posjeta groblju u D.Mahali dr. Dragan Čović je održao sastanak s članovima Organizacijskog odbora festivala Dani Hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ čime su praktički započele pripreme za 25. DHF u Orašju. Dr. Čović je istaknuo kako će nastaviti pomagati ovaj grandiozni kulturni projekt, a razgovori su vođeni o nastavku projekta, pa je prezentiran i plan aktivnosti za jubilarni festival. U znak zahvalnosti za svu potporu ovom projektu, članovi organizacijskog odbora dodijelili su zahvalnice dr. Draganu Čoviću, kao i svima koji su pomogli u realizaciji prošlogodišnje manifestacije DHF u Orašju.
-„Danas smo imali sastanak Organizacijskog odbora, posvećen festivalu 25.Dani hrvatskog filma koji upravo nosi njegovo ime i donijeli nekoliko vrlo bitnih zaključaka. Dogovorili smo da i naziv Udruge dobije takvo ime, te ustvrdili da su završena dva projekta planirana u proteklih 12 mjeseci. Za jubilarne 25. Dane filma, koji će ove godine biti održani u novom terminu od 29.kolovoza do 05.rujna, planiramo imati završenu monografiju posvećenu Ivi Gregureviću koju će raditi glumac Vedran Mlikota s prijateljima iz glumišta i svima nama koji možemo pomoći“, rekao je dr.Dragan Čović i naglasio kako je na sastanku definiran dogovor da Županija Posavska otkupi obiteljski objekt Ive Gregurevića kako bi se transformirao u Muzej Ive Gregurevića, koji će biti institucija županijske razine, kako bi se mogla adekvatno pratiti i financijski održavati.
Dr. Čović je kazao kako se pozitivna energija, okupljena oko djela i života Ive Gregurevića zadržala i kroz ova 3-4 projekta kroz koja su pronašli jako puno prijatelja u RH i BiH koji žele biti uz projekte. –„Drago mi je da će HNS i HDZ BiH biti pokrovitelji manifestacije 25.Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević uz koju će biti jako puno i drugih sadržaja. Ivo je knjiga nepročitana, jer koliko god se mi trudili, svatko od nas može iznijeti neki novi detalj. Smatram da će se i na ovaj način ispisati tisuće stranica o onome što je Ivo bio kao glumac, kao čovjek i velika gromada hrvatska, ne samo glumišta u RH, nego i u BiH i čitavom okruženju. Iako je kratko živio, Ivo je ostavio dubok trag i uvjeren sam da će mladi ljudi izučavati njegov kazališni i filmski rad. Orašje sve to mora prepoznati na poseban način kao svoju vrijednost. Zbog toga je muzej, monografija i ovi spomenici, a napravit ćemo još manifestacija koje će se vezati uz Ivino ime i na poseban način obilježavati hrvatstvo u BiH, a osobito glumište u RH“, poručio je iz Orašja dr. Dragan Čović.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće