Ispiši ovu stranicu

Skupština Županije Posavske usvojila zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu ŽP

Donošenje dugo očekivanog zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu Županije Posavske, najvažniji je dokument jučerašnje VII. sjednice Skupštine ŽP, održane pod predsjedanjem Blaža Župarića. Riječ je o vrlo važnom zakonu za područje ŽP kojim bi se stvorila bolja sigurnost ljudi i materijalnih dobara, kad je u pitanju zaštita od požara i vatrogastvo.

Zakonom se predviđa formiranje profesionalnih vatrogasnih postrojbi kojim će se moći odgovoriti zadacima na cijelom području ŽP. Da li će te postrojbe biti u okvirima županije, ili će svaka općina imati svoju vatrogasnu postrojbu, zakon dopušta da se o tome može odlučiti u roku od šest mjeseci. –„Pored profesionalnih vatrogasnih postrojbi i dalje će ostati dobrovoljna vatrogasna društva koja će funkcionirati na nešto drugačiji način. Smatramo da je to jedan pozitivan iskorak u ovome području, s obzirom na sve veću potrebu u zaštiti ljudi, zdravlja i imovine u ŽP i vrlo brzo očekujem izradu pod zakonskih akata koji pobliže uređuju ovu materiju, naglasio je Blaž Župarić.
Na sjednici je usvojena odluka o pristupanju izradi Prostornog plana ŽP za razdoblje 2019. – 2039. godine, a optimalni rok za njegovu izradu je dvije godine. Zastupnici su primili k znanju Informaciju dokumentu okvirnog proračuna ŽP za razdoblje 2020.-2022. godina, koji će umnogome pomoći i vrijediti u donošenju Proračuna za navedeni period. U završnom dijelu sjednice zastupnici su primili k znanju Informacije o stanju sigurnosti prometa na cestama Županije Posavske i stanju javnog reda i mira u ŽP, obje za 2018.godinu. Stanje sigurnosti u prometu je ocijenjeno zadovoljavajućim i karakterizira ga smanjenje broja prometnih nezgoda, kao i smanjenje broja poginulih osoba, što je u značajnoj mjeri ohrabrujuće. –„Tražimo veći angažman policije i njezinih struktura i naravno bolju materijalnu opremljenost, kako bi mogla odgovoriti zadacima“, istaknuo je predsjednik Župarić. U informaciji o stanju javnog reda i mira u ŽP za 2018. godinu rečeno je kako su pokazatelji znatno bolji kada je u pitanju broj prekršajnih prijava i prekršitelja. Župarić je naglasio kako početkom prosinca očekuje novu sjednicu Skupštine ŽP na kojoj je planirano donošenje izmjena i dopuna Proračuna ŽP za ovu godinu, koje su već u pripremi.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće