Ispiši ovu stranicu

Forum Dunav-Sava suradnje u Orašju

Vlada Županije Posavske danas je u Orašju bila domaćin Foruma Dunav-Sava suradnje, koji djeluje od 2014. godine.

Događaj je organiziran u konzultaciji s Gradom Ulm/Novi Ulm i predsjednikom Parlamenta Autonomne pokrajine Vojvodina, a uz njemačko izaslanstvo na sastanku su sudjelovali i predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i gradova Vinkovci i Vukovar, gosti iz Novog Sada i Sombora, te lokalni dužnosnici, predstavnici Vlade ŽP i Općine Orašje. U fokusu razgovora bile su teme vezane za kulturu, logistiku i zaštitu okoliša, na kojim bi ovi partneri zajednički mogli surađivati. „Mi smo već surađivali na tim područjima, a danas je bilo važno utvrditi presjek događaja dokle smo došli i osnovati koordinacijsku grupu koja će u ime svih tih partnera voditi ove poslove i teme. Iduće godine, na našem novom susretu, za vrijeme Dunavskog festivala u srpnju, također ćemo razgovarati o budućim projektima. Trenutačno imamo jako dobar projekt s Orašjem, a riječ je o dualnom sustavu obrazovanja škola između Ulma i Orašja i nadamo se kako će on zaživjeti i u drugim partnerskim područjima“, istaknuo je Sebastian Rihm direktor Dunavskog ureda u Ulmu i Novom Ulmu

Krunoslav Srpak, savjetnik za međunarodnu suradnju i EU poslove u Uredu Vukovarsko-srijemskog župana kaže kako Dunavsko-savsku suradnju vidi kao dobru platformu za povezivanje regija i država koje su već u Europskoj uniji, ali i onih koji su kandidati za članstvo u Europskoj uniji. „Postoje brojni europski projekti tzv internet projekti, prekogranični programi koji su okosnica za stvaranje međusobnih projekata. Identificirali smo nekoliko područja suradnje i mislim da idemo u pravom smjeru kako bi došli do nužne suradnje i do sredstava koji podupiru takve projekte. Riječ je o začetcima projekata u sektoru turizma i gospodarstva koji nas povezuju. Imamo zajedničke interese i na pravom smo putu da ih uobličimo i prijavimo na buduće natječaje“, ustvrdio je Srpak.

Općinu Orašje u ovom projektu konkretno i primarno zanima ekonomski razvoj i dualno obrazovanje, izjavio je nakon razgovora načelnik Stanko Vincetić. „Mi već imamo uspostavljenu komunikaciju s Gradom Ulmom, i na razini Vlade ŽP i Ministarstva prosvjete, znanost, kulture i sporta, dogovoreno je uvezivanje Srednje strukovne škole Orašje odn. srednjih škola na našem području sa Srednjoškolskim centrom u Ulmu, gdje bi oni prezentirali nama svoja iskustva vezana uz dualno obrazovanje“, naglasio je načelnik Vincetić. Prema njegovim riječima dualno obrazovanje samo za sebe ne znači ništa ukoliko nije popraćeno gospodarstvom. „Njemački partner obećava upravo tu prezentaciju gdje bi smo mi obrazovali kadrove identične onima koji su potrebni njima i njihovom tržištu rada, što je s jedne strane potencijalno prijetnja dodatnog iseljavanja, ali vrlo vjerojatno bi njihovi investitori imali dodatni motiv za našim prostorom što nama prvenstveno ostaje interes“, dodao je prvi čovjek ove lokalne zajednice.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće