Ispiši ovu stranicu

U tijeku radovi na rekonstrukciji savskog nasipa na području ŽP

Ove jeseni užurbano se privode kraju veliki radovi na rekonstrukciji nasipa na području ŽP.

Po prvi put nakon 40 godina savski nasip rekonstruiran je i nadvišen u razini stogodišnjih voda, tako da je sigurnost građana u Posavini značajno povećana. Tim povodom stručno izaslanstvo Agencije za vode sliva rijeke Save, na čelu s direktorom Sejadom Delićem održalo je sastanak u Vladi ŽP, s predsjednikom Đurom Topićem i njegovim suradnicima. Na sastanku je rečeno kako je pitanje rekonstrukcije nasipa i vodozaštitnih objekata, pitanje sigurnosti ovoga prostora, a tek onda dolazi kvaliteta života i pitanje standarda ovdašnjih ljudi. Prije nego što su posjetili teren gdje se izvode radovi na nasipu, Topić i Delić su dali ohrabrujuće informacije.
-“Drago mi je da je Agencija, skupa s Vladom FBiH iznašla financijska sredstva za rekonstrukciju najkritričnijih dijelova nasipa, te da će ovaj projekt u velikoj mjeri biti završen do kraja godine. Ostaje da se rekonstruira i dio zida nasipa u Grebnicama, te da se učini maksimalno na realizaciji projekta crpne stanice Vidovice. Također, pozdravljam najavljenu vježbu kako bi smo provjerili kapacitete opreme i ljudstva”, rekao je Đuro Topić predsjednik Vlade ŽP i dodao, -“Nasip u Kopanicama je rekonstruiran, kao i nasipi u Tursinovcu i Prudu. U tijeku je rekonstrukcija nasipa uz rijeku Bosnu u Odžaku, tako da je razina sigurnosti značajno pojačana. Očekujemo pozitivne odgovore i iz RS, kada je u pitanju nasip uz rijeku Bosnu u Šamcu (RS), što će doprinijeti da se nikada ne ponovi situacija iz 2014.godine”, izjavio je Đuro Topić predsjednik Vlade ŽP. Topić je kazao kako je na sastanku razgovarano i oko legislative vezano za Federalni operativni plan obrane od poplava, te o pravilniku koji određuju postupanje u redovnim i vanrednim mjerama obrane. -“Očekujem da ćemo kroz vježbu koja je ovdje najavljena imati mogućnost da vidimo kako u stvarnosti funkcioniraju odnosi javnog poduzeća koje će voditi obranu od poplava i lokalne civilne zaštite i na tom primjeru ćemo pokušati iskoordinirati sve ono što se uoči kao nedostatak”, kazao je Topić.
Delić je rekao kako su od 2014. do 2018. godine međunarodne financijske institucije (Svjetska banka i delegacija EU), uložili 12 milijuna KM, dok je Agencija za vodno područje rijeke Save u tom vremenu izdvojila dodatnih 14,5 milijuna, s tim da Agencija u zaštitne objekte i nasipe svake godine ulaže u prosjeku 2,5 milijuna KM.
Istaknuo je kako su na sastanku izvršili rekapitulaciju ulaganja u PŽ, odnosno ulaganje u zaštitne vodne objekte na rijekama Savi i Bosni od 2014. godine do 2018. godine. -“Poslije katastrofalnih poplava koje su se desile u čitavom regionu, ne samo u BiH, krenulo se u određene aktivnosti koje su trebale da zaštite i da stvore veći stupanj sigurnosti građana. Trenutno se u ŽP radi na rekonstrukciji nasipa u dužini 16 km, odnosno rekonstrukciji 8 km u Srednjoj Posavini i 8 km u odžačkoj Posavini. Prije svega, to su kritične dionice Vidovice-Kopanice, kao i dio Tolise, a u Odžaku to je savski obrambeni nasip na potezu Kadar-Svilaj i obodni kanali Svilaj-Potočani i do sada je urađeno oko 90% posla”, naglasio je direktor Delić.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće