Ispiši ovu stranicu

Kazališni, glazbeni i književni repertoar za Dan Općine Orašje

Orašje i Posavina potvrdili su se, mnogo puta, da imaju vrhunske umjetnike u različitim sferama, i da imaju sluha za kulturne sadržaje na našem području, koji imaju i sve veći broj poklonika.

U samo nekoliko dana, u povodu Dana Općine Orašje, prikazan je odličan kazališno-glazbeno-književni repertoar, što je apsolutna rapsodija za oči, uši i dušu, u kojoj je uživala ne samo oraška, nego i publika iz susjednih općina i područja, s obje strane rijeke Save. U Orašju su glumci, glazbenici i književnici prikazali prvorazredne sadržaje, u kojima su uživali ljubitelji kazališne umjetnosti, glazbe, naročito duhovne, te lijepe pisane riječi. Najprije je u petak navečer 18. listopada Tarik Filipović, miljenik publike (mlađe i starije) izveo popularnu predstavu „Ćiro“ koju su oduševljeno pratili brojni građani. Odličnim nastupom i interpretacijom Tarik u ulozi trenera svih trenera, osvojio je orašku publiku, koja ga je nagrađivala zasluženim pljeskom, a sutradan je posjetio i posljednje počivalište svojega kolege Ive Gregurevića, na groblju Karaula, te njegov spomenik u Orašju. Prihvatio je poziv Centra za kulturu Orašje i izrazio zadovoljstvo gostovanjem u Orašje, koje ga uvijek srdačno dočeka i gdje je već ranije imao nastupa u nekoliko navrata.
Sutradan u subotu 19. listopada, zbor Župe UBDM Tolisa „Adoro“, poklonio je prekrasan koncert za rođendan Općini Orašje, kojim je ujedno obilježio i svojih 7. godina uspješnog djelovanja. Dvadesetak članova zbora, pod voditeljskom i dirigentskom palicom prof, Marije Nedić, u crkvi na Raščici izveli su pomno biran repertoar duhovnih i zabavnih pjesama, koji su na momente bez daha ostavljali brojnu publiku koja je uživala u svakoj interpretaciji. Prof. Nedić istaknula je kako je kroz Adoro prošlo oko 70-ak članova, a trenutačno ih je 20-ak, koji vrijedno i uporno rade, a rezultate pokazuju pod svetim misama i na različitim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Kruna rada svakako je rođendanski koncert, kojega Adoro poklanja svojoj vjernoj publici, a po njegovom završetku rado se druže i na rođendanskom prijemu kojega pripreme za svoju publiku. „Niti jedna velika i svjetska dvorana ne može biti lijepa kao ova naša crkva u kojoj održavamo naš rođendanski koncert“, naglasila je prof. Nedić koja je izrazila zadovoljstvo jako velikim zanimanjem javnosti za njihov rad i velikom posjećenošću rođendanskog nastupa.
Za ljubitelje lijepe pisane riječi pobrinula se, pak, Matica Hrvatska Orašje koja je sinoć u Orašju, organizirala 2. susret pjesnika u Posavini. Koliko su posavski književnici popularni i cijenjeni i izvan granica naše županije i zemlje, govori i podatak da se na poziv organizatora okupilo 20-ak književnika iz Hrvatske, Vojvodine i BiH, koji su, ugodno iznenađeni interesom publike za ovakve sadržaje, izrazili zadovoljstvo što su dijelom ovoga kulturno-književnog projekta. Svojim dolaskom i recitacijama počastili su orašku publiku, a o značaju i veličini ovoga događaja govori i podatak da su u Orašje stigli predsjednik Društva hrvatskih pjesnika Herceg Bosne Ivan Sivrić, predsjednik Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog Društva hrvatskih književnika, DHK i Ogranka Matice hrvatske u Đakovu Mirko Ćurić te Tomislav Žigmanov, hrvatski književnik i publicist iz Vojvodine i jedini predstavnik Hrvata u Skupštini Srbije, ali i predstavnik Hrvata u Srbiji. Osim suradnje na kulturnom planu, Žigmanov je iskazao potrebu i želju i za suradnjom na političkom, ali i drugim područjima života i rada Hrvata Vojvodine i Posavine. Dobrodošlicu sudionicima susreta poželjeli su načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić, predsjednik Matice Hrvatske Orašje Željko Vukić, te Zorica Raguž Osmanagić, u ime Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP, a na samom početku večeri minutom šutnje odana je počast nedavno preminuloj pjesnikinji Miri Šubašić. Kolika je kvaliteta i popularnost posavskih književnika izvan granica ŽP, osim ovoga susreta, govori i podatak o brojnim nastupima i nagradama u BIH i izvan granica naše zemlje. Tako je ovogodišnji laureat za najprestižniju i najstariju književnu nagradu „Antun Branko Šimić“ Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne upravo sin posavske ravnice Joso Živkoviću Soja, dok je prof. Mato Nedić dobitnik Nagrade i Povelje uspješnosti Julija Benešića, za niz objavljenih književnih kritika, koja će krajem studenog ove godine biti dodijeljena u Đakovu. S Drugog susreta književnika u Posavini tiskan je i Zbornik radova, koji je na dar podijeljen svim posjetiteljima ove večeri, koju su u glazbenom dijelu uveličale na klaviru Ivona Dominković i Maja Kobaš.

Galerija slika

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće