Ispiši ovu stranicu

Gastro fest uz Dan općine Orašje okupio 22 ekipe u pripremi fiša i čobanca

Jedan od najljepših, pa i najmasovnijih sadržaja uz proslavu Dana općine Orašje svakako je Gastro fest u organizaciji LU Sava i UR Šaran Orašje.

I ove godine fišijada i čobancijada okupile je oko stotinu natjecatelja i blizu tisuću posjetitelja koji su predstavili tradicionalne specijalitete posavskog kraja i uživali u njima. Dok se u kotlićima krćkao fiš i čobanac, na nekoliko mjesta su majstori kuhinje pripremali ribu na tanjirači, kobasice i slaninu na žaru, a sve je bilo „začinjeno“ tamburaškom glazbom Toliških mladića. Na ruku svim posjetiteljima bilo je toplo i sunčano vrijeme s temperaturom iznad 23 stupnja Celzijevih.

–”Izrazio bih zadovoljstvo posjećenosti građana koja je godinama iznimno velika i na ovaj način čuvamo tradiciju na naše specijalitete na koje smo ponosni. Kako se ovdje okuplja isključivo muška populacija, ove godine smo odlučili proširiti sadržaje i na pripremu posavske pogače, što je pobudilo zanimanje kod žena. Naravno i pogača je bila u tradiciji naših starih, pa je i danas zadržala svoje mjesto kao nezaobilazni specijalitet u svakoj obitelji”, kazao je načelnik općine Stanko Vincetić, te naglasio kako sve ove manifestacije treba nastaviti dodatno podržavati i obogaćivati u svrhu promocije turizma u Posavini. Lovci i ribolovci također ističu kako postoji puno prostora za razvoj turizma u Posavini, ali na konkretne poteze još se čeka na donošenje zakona vezanih uz Turističke zajednice. –”U međuvremenu mi ne mirujemo, nego pripremamo teren, jer Posavina je poznata po pripremi fiša i čobanca, što nam gosti sa strane jako često sugeriraju da se ovdje izvrsno kuha i često navraćaju na naše manifestacije”, rekao je načelnik Vincetić, koji kaže, više preferira čobanac, a ponekad ga i sam priprema.

U natjecanju pripreme fiš paprikaša nastupilo je 10 ekipa i proteklo je u znaku uspjeha ribolovaca iz Tolise. Prvo mjesto osvojila je ekipa Kumovi iz sekcije Tolisa koju su predstavljali Christijan Oršolić i Matijan Dominković, drugo Kriminalci (O.Luka-Bok) i treće Klik team iz Tolise.
Kod lovaca je sudjelovalo 10 ekipa iz LU Sava Orašje, te kao gosti LU Fazan Odžak i MK Posavac Orašje. Najukusniji čobanac, po odluci ocjenjivačkog suda, skuhali su lovci iz sekcije Bok ( Mato Marić, Rade Žikić, Josip Filipović i Iljo Kosić). Druga je bila sekcija Tolisa, a na trećem mjestu Donja Mahala. Nagrade najboljim kuharima čobanca i fiša uručio je načelnik Stanko Vincetić.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće