Ispiši ovu stranicu

Katica Davidović i Hida Šutrović pobjednice 1. natjecanja u pripremi pogače i pita

Natjecanje u pripremi pogače, te slanih i slatkih pita, ovogodišnji je novitet u obilježavanju Dana općine Orašje koje je, u organizaciji Centra za kulturu Orašje, jučer okupilo 15 natjecateljica iz općina Orašje i Domaljevac-Šamac.

Događaj je,privukao kako veliki broj natjecateljica, tako i veliki broj građana, koji su uživali u pripremljenim delicijama i osvježavajućim napitcima, a u prilog je išlo i lijepo vrijeme koje je omogućilo održavanje manifestacije na otvorenom kod parka. U pripremi pogače, odlukom tročlanog žirija koji je kušao sve servirane pogače, pobijedila je Katica Davidović iz Donje Mahale, dok je u pripremi slanih i slatkih pita, odlukom žirija, prvo mjesto osvojila Maksida Šutrović iz Orašja. Njima su pripale i prigodne novčane nagrade i po tepsija, dok su ostale sudionice dobile utješne nagrade i zahvalnice.
Hida Šutroivć, koja je nagradu odnijela za najbolju pitu kaže kako je posebnost njenih pita to što su dovoljno začinjene, preferira začinjen burek, s dosta bibera i luka i tople iz rerne su servirane na stol pred žiri i građane.
„Sve su pogače slične. Ja sam pobjedničku pogaču pripremila s kiselim mlijekom, praškom za pecivo, brašno i ništa drugo. Preko pogače sam stavila slaninu i preprženi luk s mašću, onako kako mi oduvijek radimo“, kazala je Katica Davidović.
Mandica Živković, v.d. ravnateljice Centra za kulturu Orašje istaknula je kako su ovim sadržajem željeli jedan događaj na kojem će sudjelovati svi članovi obitelji, okupiti što više sugrađana, družiti se i uživati u delicijama našega kraja. „Pite i pogače su kraljice našega stola zato što simboliziraju zajedništvo, dijeljenje s drugima, obitelj, toplinu obiteljskog doma. Bez ljubavi koju ulažemo u njihovim pripremama to bio bili samo sol, voda i brašno. Kako je za ove delicije potrebno malo sastojaka tako je i za sreću potrebno jako malo. Nisam očekivala ovako veliko zanimanje, ovo je prva manifestacija i to je poticaj da i idućih godina organiziramo u ovom ili sličnom obliku zajedničko blagovanje. Ovo je ženski odgovor na fiš i čobanac, koji se pripremaju dan ranije“, poručila je Mandica te pozvala žene da se uključe u natjecanje u pripremi fiša i čobanca, a muškarce u pripremi pogača i pita, jer to, kako je kazala, jako dobro rade ali se srame priznati.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće