Ispiši ovu stranicu

Obilježena 25. obljetnica utemeljenja 4. GMtBr HVO-a „Sinovi Posavine”

O povijesnom putu utemeljenja i poslijeratnim aktivnostima brigade govorili su v.d. zapovjednika 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade OS BiH bojnik Zvonko Oršolić i ratni zapovjednik brigade brigadni general Mato BIlonjić.

Prigodne riječi uputio je zapovjednik 1.pješačke gardijske pukovnije OS BiH, brigadir Martin Pažin, a u ime ministrice obrane BiH, gospođe Marine Pendeš, pozdravne riječi prisutnima uputio je zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH, general bojnik Ivica Jerkić.

U vojarni „Sinovi Posavine“ u Bukovoj Gredi danas je održana svečanost obilježavanja 25. obljetnice utemeljenja 4. GMtBr HVO-a „Sinovi Posavine“. Najprije su umirovljeni generali, predstavnici Udruga iz Domovinskog rata i OS BiH na čelu s brigadnim generalom Tomom Kolendom i general bojnikom Ivicom Jerkićem, generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić, predstavnici Vlade i Skupštine ŽP, te Općine Orašje, upalili svijeće i položili cvijeće kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima brigade, a potom je održana i sveta misa zadušnica za poginule branitelje, koju je predvodio vojni kapelan u mirovini fra Marko Oršolić. Nakon mise upriličena je i svečana akademija brigade, na kojoj je evociran njen povijesni put. Tijekom akademije rečeno je kako obilježavanje 25. obljetnice brigade predstavlja zahvalu za sve poginule vitezove i žrtve rata kao i prisjećanje na dane žrtve, ponosa i slave. Svojom nazočnošću proslavu su uveličali brojni gosti, članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, zatim umirovljeni generali, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Županije Posavske i općina Orašje, Odžak i Domaljevac Šamac, te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, katoličke crkve i drugi.

O povijesnom putu utemeljenja i poslijeratnim aktivnostima brigade govorili su v.d. zapovjednika 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade OS BiH bojnik Zvonko Oršolić i ratni zapovjednik brigade brigadni general Mato BIlonjić. Prigodne riječi uputio je zapovjednik 1.pješačke gardijske pukovnije OS BiH, brigadir Martin Pažin, a u ime ministrice obrane BiH, gospođe Marine Pendeš, pozdravne riječi prisutnima uputio je zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH, general bojnik Ivica Jerkić.

U svom govoru bojnik Zvonko Oršolić je uz ostalo istaknuo kako je brigada formalno ustrojena početkom listopada ratne 1994.godine iako je njen ustroj počeo znatno ranije. –„Brigada je dobila je službeni naziv Sinovi Posavine, jer su u njen sastav ušli jedni od najboljih i najiskusnijih pripadnika ratnih postrojbi Zbornog područja Orašje. To su ljudi koji su u jednom iznimno teškom vremenu, pored obrane vlastitih ognjišta, bili spremni po cijenu vlastitog života ostati, braniti i obraniti, ne samo Bosansku Posavinu, nego i cijelu BiH. Odmah po ustroju, brigada preuzima odgovornost na jednom od najkritičnijih dijelova oraško-šamačke bojišnice. Usporedo s angažiranjem na bojišnici, brigada je intenzivno radila na obuci pripadnika, te izobrazbi zapovjednog kadra. Pored sudjelovanja u obrani Bos. Posavine, brigada je skupa sa ostalim Gardijskim brigadama sudjelovala u borbenim operacijama HVO-a, a posebno na Livanjskoj bojišnici. Do potpisivanja Dejtonskog sporazuma brigada je s ostalim postrojbama ZP Orašje branila i obranila slobodni dio Bos. Posavine“, kazao je bojnik Oršolić i dodao, -„U poratnom periodu pripadnici brigade sudjelovali su u pomoći pri obnovi domova prognanih i raseljenih, kako bi se olakšao povratak na vjekovna ognjišta. Trenutno u OS BiH uspješno izvršava svoje zadaće stotinu dočasnika i časnika, od čina narednika do brigadira, a koji su bili pripadnici Sinova Posavine”.

U završnom dijelu svečane akademije brigadni general Mato BIlonjić uručio je prigodne zahvalnice general bojniku Ivici Jerkiću, brigadiru Martinu Pažinu, brigadnom generalu Tomi Kolendi, predstavniku Vlade ŽP (predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić) i predstavniku općine Orašje Mladenu Markoviću. Svečanost obilježavanja 25.obljetnice brigade glazbenim notama upotpunio je Prvi band Vojnog orkestra OS BiH, skladbama „Ne dirajte mi ravnicu“ i „Moja Domovina“, prenosi Radio Orašje.

Galerija slika

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće