Ispiši ovu stranicu

Wigemark i predstavnici UNDP-a u posjeti općinama Šamac i Domaljevac-Šamac

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov posjetit će danas općine Šamac i Domaljevac-Šamac kako bi se upoznali o rezultatima pomoći koju su Evropska unija i UNDP osigurali za te općine u oporavku od poplava iz 2014. godine.

U sklopu Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje u Šamcu će biti izgrađene nove kuće za četiri porodice, čiji su domovi uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine, dok će kuće 17 porodica biti sanirane kako bi se stekli odgovarajući uslovi stanovanja, prenosi “Fena”.

Posjeti novoizgrađenom stambenom objektu će prethoditi obilazak užeg centra Šamca koji je obnovljen nakon poplava 2014. godine.

Općina Domaljevac-Šamac, kao jedna od lokacija pogođenih poplavama 2014. godine, prepoznala je važnost izgradnje arteškog bunara koji će snabdijevati veće područje općine čistom vodom.

Evropska unija je u sklopu projekta Lokalni integrisani razvoj, finansirala izgradnju bunara, a nakon poplava 2014. godine, pomogla obnovu Doma zdravlja, Centra za zdravo starenje i Dječijeg vrtića u ovoj općini. Stoga je Općinsko vijeće Domaljevac – Šamac odlučilo imenovati Trg Evropske unije kao znak zahvalnosti stanovnika te općine Evropskoj uniji na pruženoj pomoći, saopšteno je iz UNDP-a.

Program za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Program, započet u septembru 2017. godine, ima za cilj da stambeno zbrine skoro 3.000 osoba i ekonomski osnaži 200 najugroženijih porodica čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima. Vrijednost Programa je 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, UNDP-om u BiH i lokalnim vlastima. Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima. Program se implementira u 44 općine/grada u oba entiteta Bosne i Hercegovine

Lokalni integrisani razvoj predstavlja kombinirani pristup razvoju općina i gradova, djelujući na poboljšanje javne uprave, bolju infrastrukturu i stvaranje više prilika za generiranje prihoda za građane, u cilju naprjeđenja životnog standarda za više od 100.000 stanovnika u BiH. Projekat se provodi u 21 partnerskoj općini i gradovima odabranim putem javnog i transparentnog procesa, gdje su prioritetne lokacije one sa značajnom povratničkom populacijom, te lokaliteti pogođeni poplavama u maju 2014. godine.

Projekat je dio EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje, koji finansira Europska unija u iznosu od 19 miliona eura. Pored LIR projekta koji implementira UNDP, Program također obuhvata komplementarne intervencije koje provode the Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Međunarodna organizacija rada (ILO).

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće