Ispiši ovu stranicu

Press konferencija Vlade ŽP

Vlada ŽP na današnjem je zasjedanju raspravljala o nekoliko jako bitnih točaka za život na ovom području, o čemu je nakon sjednice novinare, na press konferenciji, izvijestio predsjednik Vlade Đuro Topić, dok je ministar gospodarstva i poduzetništva Dragutin Živković pojasnio odluku vezano za poticaj gospodarstva i poduzetništva na području ŽP.

Predsjednik Topić je kazao kako su članovi Vlade danas raspravljali i usvojili program utroška sredstava za potporu gospodarstvu ŽP, te Odluku o formiranju Vijeća za koordinaciju mjera demografske obnove ŽP. Ovom odlukom formirano je jedno tijelo, u koje ulazi veliki dio Vlade ŽP, predsjednik Skupštine ŽP i načelnici sve tri općine u ŽP, koje bi prvenstveno trebalo predlagati, pratiti i koordinirati sve aktivnosti ŽP i općina po pitanju mjera koje se rade i koje treba raditi kada je u pitanju rješavanje jednog od najvećih problema ovoga prostora, a to je odlazak mladih obitelji odn. depopulizacija terena. Na ovaj način Vlada želi dati svoj doprinos kako bi sa sredstvima i resursima bili što učinkoviti u odgovoru na ovo pitanje. Po žurnom postupku Vlada je odobrila sredstva od blizu 100 000 KM za sanaciju krova ŠC fra Martina Nedića Orašje, koji je oštećen u nedjeljnom nevremenu, kako bi se spriječila daljnja šteta na ovome objektu. .

Vlada je donijela odluku o odobravanju odn. imenovanje članova ŽP u Podgrupama za izradu Strategije razvoja F BiH, kako bi bili aktivni u tom procesu jer će se nakon usvajanja federalne Strategije, vrlo brzo raditi revizija strategije razvoja ŽP. Usvojena je i informacija vezana za migrantsku krizu u ŽP, koji su članovima Vlade prezentirali policijski komesar i ministar MUP-a. Usvojena je i informacija o stanju u poljoprivredi sa 6 zaključaka, koja bi se sljedeći tjedan trebala naći pred zastupnicima Skupštine ŽP, zaključio je predsjednik Topić.

Ministar gospodarstva i poduzetništva ŽP Dragutin Živković, u izjavi za medije, pojasnio je odluku o Utrošku granta sredstava za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga u cilju poticanja razvoja gospodarstva u ŽP, u ovoj godioni. Ova će se odluka realizirati kroz 6 programa: 1. otvaranje novih obrta,

2 upošljavanje osoba s VŠS i VSS spremom u poduzećima i obrtima u ŽP,

3. regresiranje kamata na investicijske i kredite za obrtna sredstva,

4. sufinanciranje nabavke osnovnih sredstava za zainteresirane poslovne subjekte, na temelju kriterija koje je usvojila Vlada,

5. sufinanciranje podrške razvoja zadruga na području ŽP,

6. program prekvalifikacije i dokvalifikacije unutar gospodarskih subjekata u ŽP.

Ovo je nastavak aktivnosti iz 3. mj. o.g., s obzirom da utrošak na grantu za gospodarstvo i poduzetništvo za ovu godinu iznosi milijun KM ili 2,5 posto ukupnog proračuna. Odluka iz 3. mj. iznosila je nešto više od 320 000 KM a odnosila se na obveze stvorene po javnim pozivima iz ranijih godina. Razlika sredstva odn. preostalih više od 600 000 KM će biti realizirano tijekom 8. ili. 9. mj. kada trebaju biti raspisani javni pozivi po svakom programu. dok će realizacija sredstava biti u zadnjem kvartalu ove godine, naglasio je ministar Živković.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće