Ispiši ovu stranicu

U Orašju održan sastanak načelnika pet susjednih posavskih općina

Orašju je u organizaciji Misije OESS-a u BiH, održan sastanak načelnika pet posavskih općina, čiji je domaćin bila općina Orašje.

Sastanak je imao za cilj daljnje unaprjeđenje suradnje ovih općina i rasprava o pitanjima od zajedničkog interesa koja su identificirana na prvom sastanku 9. travnja u Šamcu. Općinu Orašje predstavljali su načelnik Stanko Vincetić i pomoćnik za gospodarstvo i infrastrukturu Pero Baotić, a uz njih su bili i načelnici općina Odžak i Domaljevac Šamac, Jakov Ivanković i Stjepan Piljić, te predstavnici općina Šamac i Donji Žabar. U Šamcu je, ističu sugovornici, otvoreno dosta tema koje stvaraju problem u funkcioniranju većine općina s ovog područja, u prvom redu održavanje kanala za navodnjavanje i protugradna zaštita, dok je sastanak u Orašju prioritetno bio usmjeren na komunalne organizacije unutar općina, deponije smeća i način rješavanja problema s komunalnim otpadom.

–Praksa kroz ova dva sastanka je pokazala da većina nas ima iste ili jako slične probleme. Isplati se porazgovarati i čuti iskustva drugih, pa iz toga izvući korisne pouke. S kolegom Ivankovićem sam nametnuo temu prikupljanja otpada, modele naplate, probleme s deponijima i kako doći do sredstava za zajedničko rješenje problema. Nema kvalitetnih rješenja za nabrojene probleme, ali smo identificirali prepreke do njihova rješenja, od zakonodavne regulative do pristupa naplati, kazao je načelnik općine Orašje Stanko Vincetić. Istaknuto je kako bi povećanje broja kućanstava uključenog u naplatu odvoza otpada, neutraliziralo divlje deponije, a kao krajnost postavljeno je i pitanje je li isplativije sanirati divlje deponije ili besplatno odvesti otpad. Kao glavni uzroci nastanka divljih deponija, navedeni su niska ekološka svijest građana, nedovoljan postotak organiziranog prikupljanja komunalnog otpada iz ruralnih sredina, nedostatak provedbenih propisa za posebne kategorije otpada i izostanak sankcija za prekršitelje. Na osnovu dobivenih podataka od 56 lokalnih samouprava, te zaprimljenih prijava građana putem besplatnog ”Zelenog alarma”, Centri civilnih inicijativa su od listopada prošle godine, evidentirali 1.426 lokaliteta divljih deponija širom Federacije BiH, na kojima je deponirano oko 5,5 milijuna kubika otpada.

Po završetku oraškog sastanka predstavnik Misije OESS-a u BiH naglasio je kako ono kontinuirano podržavaju zajedničke aktivnosti jedinica lokalne samouprave koje im omogućavaju da bolje i uspješnije odgovore na potrebe građana. –Ovo su općine koje graniče jedna s drugom i bez obzira na entitetske i administrativne granice, problemi s kojim se suočavaju ne prepoznaju te administrativne crte. To je osnovni razlog da smo zahvalni načelnicima koji su sami inicirali ovaj sastanak, koji će, nadamo se, donijeti određene pomake u razvoju općina i kvaliteti života građana u lokalnim zajednicama“, kazao je šef terenskog ureda Misije OESS-a u BiH u Tuzli Damir Gnjidić.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće