Ispiši ovu stranicu

Zdravstvo u problemima: Županijska bolnica dužna više od 1.5 milijuna KM

Na zadnjoj sjednici skupštine Županije Posavske održanoj u srijedu, Županijska bolnica u Orašju predstavila je izvješće o radu za 2018 godinu.

Prema podacima iz izvješća Županijska bolnica Orašje ostvarila je prihode od 7.083.023 KM, dok su rashod iznosili 7.304.044 KM, što znači da je bolnica godinu završila u minusu 221.221 KM. S minusom iz 2018 godine ukupno dugovanje bolnice iznosi 1.648.799 KM.

Uz dugovanje povećane su i kratkoročne obveze bolnice, trenutno kratkoročne obveze bolnice iznose više od 2 milijuna KM, što je 250 tisuća KM više od iznosa na kraju 2017 godine.

-Sagledavajući iskazane ostvarene prihode i izvršene rashode za 2018.godinu došlo se do poslovnog rezultata u kojem se uočava višak rashoda nad prihodima, odnosno gubitak poslovne godine u iznosu od 221.221 KM. Ovakav poslovni rezultat predstavlja novu akumulaciju gubitaka koji zaključno sa 31.12.2018.godine iznose 1.648.799 KM.
Imajući u vidu sve predočene financijske parametre poslovanja nameće se zaključak da je jedan od osnovnih razloga ovog negativnog rezultata da vrlo značajno povećanje rashoda na poziciji troškova rada nije bilo popraćeno osiguravanjem sredstava na prihodovnoj strani. U kontekstu ovog promišljanja navodim jedan citat iz prošlogodišnjeg izvješća „Smatramo da i u nadolazećem periodu moramo inzistirati na kontinuitetu prihoda, jer će u protivnom biti velikih problema s tekućom likvidnošću. Ovaj pozitivni rezultat je samo mali pomak kojim smo uspjeli djelomično smanjiti velike obaveze ustanove. Naročito veliki izazov nas očekuje već tijekom 2018.godine zbog stupanja na snagu novog Kolektivnog ugovora za uposlene u zdravstvu, koji će za posljedicu imati dodatno značajno povećanje troškova rada“. Naravno sada je pozicija likvidnosti još dodatno otežana zbog nastalog gubitka koji se izravno pretočio u povećanje dugova prema dobavljačima.

Izvješće o poslovanju Županijske bolnice možete preuzeti klikom OVDJE

Autor: Mario Pejić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće